Šimić osvojila broncu s osobnim rekordom!

Hrvatska atletičarka Ana Šimić osvojila je brončanu medalju u skoku u vis na Europskom prvenstvu u Zürichu. Do prve medalje s velikih natjecanja 24-godišnja Zagrepčanka stigla je s novim osobnim rekordom od 1,99 m.

Šimić: Znala sam da u finalu mogu biti jako dobra

Ana Šimić na pobjedničkom postolju

Anin trener: Kad bismo još imali gdje trenirati u Zagrebu...

Naslov europske prvakinje obranila je 35-godišnja Španjolka Ruth Beitia s preskočenih 2,01 m, čime je izjednačila najbolji rezultat sezone u svijetu. Srebrnu medalju osvojila je 21-godišnja Ruskinja Marija Kučina s 1,99. Iako su Šimić i Kučina preskočile istu visinu, Ruskinji je pripalo srebro jer je tijekom natjecanja imala jedan neuspješan pokušaj manje.

Šimić je sigurno krenula u natjecanje, preskakala je letvicu na visinama 1,85, 1,90 i 1,94 metra iz prvog pokušaja, malu je nesigurnost pokazala na 1,97 kada je prvi put rušila letvicu, ali se ispravila u drugom pokušaju. Visinu od 1,99 metara, novi osobni rekord, preskočila je iz prvog pokušaja čime je osigurala medalju. Na 2,01 triput je rušila letvicu.

Do visine 2,01 najsigurnija je bila Kučina koja je sve visine preskakala iz prvog pokušaja, ali letvica iznad dva metra bila je za nju nepremostiva prepreka. Beitia je po jednom rušila na 1,90 i 1,99, no njezino je iskustvo došlo do izražaja na visini od 2,01 koju je preskočila iz prvog pokušaja i tako "odsjekla noge" preostalim konkurenticama od kojih nijedna nikada nije svladala letvicu na toj visini.

Šimić je u Zürich stigla s osobnim rekordom od 1,98 koji je postavila u svibnju ove godine kada je pobijedila na mitingu Dijamantne lige u Pekingu.

Bronca Šimić u visu druga je hrvatska medalja na EP u Zürichu, nakon zlata Sandre Perković u bacanju diska.

REZULTATI:
1. Ruth Beitia (Špa) 2,01
2. Marija Kučina (Rus) 1,99
3. ANA ŠIMIĆ (HRV) 1,99
4. Justyna Kasprzycka (Polj) 1,99
5. Marie-Laurence Jungfleisch (Njem) 1,97
6. Oksana Okuneva (Ukr) 1,94
7. Eleriin Haas (Est) 1,94
8. Daniela Stanciu (Rum) 1,94