EP: Nemec četvrta u maratonu

Hrvatska atletičarka Lisa Christina Nemec zauzela je četvrto mjesto u maratonu na Europskom prvenstvu u Zürichu.

Nemec: Dala sam sve od sebe


Naslov europske prvakinje osvojila je 39-godišnja Francuskinja Christelle Daunay s vremenom od 2:25.14 sati, što je novi rekord europskih prvenstava. Naša maratonka za pobjednicom je zaostala tri minute i 22 sekunde. Srebro je pripalo 38-godišnjoj Talijanki Valeriji Straneo koja je u cilj ušla s 13 sekundi zaostatka za Daunay, a brončana je bila Portugalka Jessica Augusto (32) koja je ciljem prošla 27 sekundi iza pobjednice. Braniteljica naslova iz Barcelone otprije četiri godine, Talijanka Anna Incerti zauzela je šesto mjesto s vremenom 2:29:58.

Za 30-godišnju Nemec četvrto mjesto na EP-u u Zürichu uvjerljivo je najbolji plasman na nekom velikom natjecanju. Dosad je nastupila na Svjetskom prvenstvu 2011. u Daeguu gdje je bila 27. te na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu gdje je zauzela 52. mjesto.

Naša najbolja maratonka prvu je polovicu utrke bila u vodećoj skupini od pet trkačica, ali tada je izgubila kontakt s prve četiri. Na prolazu na 25 km za vodećima je zaostajala 14 sekundi, na 30 km njezin zaostatak je bio 43 sekunde, a na 35 km 1:26 minuta, da bi do cilja narasatao na 3:22 minuta za pobjednicom. Otprilike pet km prije cilja uspjela je prestići na četvrtom mjestu Turkinju Elvan Abeylegesse (2:29:46), osvajačicu olimpijskog odličja iz Pekinga 2008. na 10000 m te bivšu europsku prvakinju na 5000 i 10000 m.

U odnosu na hrvatski rekord kojega je postavila u travnju prošle godine kada je pobijedila u Zürichu, Nemec je ostvarila 2:52 minute sporije vrijeme.

Ovo je drugo četvrto mjesto za hrvatske atletičare u Zürichu nakon što je u utorak četvrti bio i bacač kugle Stipe Žunić.


Priliku za prvu medalju imat ćemo poslijepodne kada će Sandra Perković nastupiti u finalu bacanja diska, disciplini u kojoj je glavna kandidatkinja za zlato čime bi postala prva diskašica s tri uzastopna naslova europske prvakinje.

Finale diska je u 16.45, a prijenos možete pratiti na Drugom programu HTV-a i HR-a.