Zbog ebole trojica mladih sportaša bez nastupa u Nanjingu

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) zabranio je nastup na Olimpijskim igrama mladih u Nanjingu u Kini trojici sportaša iz zapadnoafričkih zemalja u kojima hara virus ebole.

MOO je zabranio nastup dvojici sportaša koji su trebali nastupiti u borilačkim sportovima te jednom plivaču.

Sportaši iz zapadnoafričkih zemalja neće imati pravo nastupa u borilačkim sportovima i u plivačkim natjecanjima. Žao nam je zbog takve odluke, no željeli smo smanjiti rizik od zaraze, poručili su iz MOO-a.

MOO nije želio objaviti imena sportaša, niti države iz kojih dolaze. Sudeći po broju prijava na službenoj stranici Olimpijskih igara mladih u Nanjingu će nastupiti 25 sportaša iz zemalja u kojima se virus ebole dramatično širi (Sierra Leone, Liberija, Gvineja, Nigerija).

Na 2. olimpijskim igrama mladih, koje traju od 16. do 28. kolovoza, nastupit će više od 3700 sportaša u dobi od 15 do 18 godina iz 204 nacionalna olimpijska odbora među kojima i 24 hrvatskih sportašica i sportaša.

Prve OI mladih održane su 2010. u Singapuru, a okupile su 3522 sportaša iz 205 zemalja.

Smrtonosni virus ebole dosad je u zapadnoj Africi odnio više od 1000 života, a bolest je dijagnosticirana kod 1848 osoba. U Europi je od ebole preminula jedna osoba, španjolski svečenik Miguel Pajares (75) koji se zarazio u Liberiji.