Perković: Uvijek želim nadmašiti samu sebe

Najbolja svjetska diskašica Sandra Perković, visašica Ana Šimić i kuglašica Valentina Mužarić otputovale su na Europsko atletsko prvenstvo u Zürich.

U zagrebačkoj zračnoj luci okupila gotovo sva "krema" hrvatske atletike. Nedostajale su tek Blanka Vlašić i Lisa Nemec, koje će put Züricha u četvrtak, kada će najbrojnija hrvatska ekspedicija u povijesti velikih atletskih natjecanja biti kompletirana.

Po treće europsko zlato krenula je najbolja diskašica svijeta. Spremna sam i osjećam se dobro. Prije četiri tjedna, na početku priprema, osjetila sam bol u leđima, zbog čega sam bila u klinici u Zürichu. To me malo vratilo unazad, ali dobro sam. Disk je daleko letio na treningu, i u ponedjeljak i prošli tjedan, rekla je Perković.

Bolovi u leđima limitirali su je u njezinu posljednjem nastupu, na mitingu u Glasgowu, ali na eventualno odustajanje od lova na rekordni, treći uzastopni europski naslov nije nijednog trenutka pomislila. Nisam bila zabrinuta da bih mogla propustiti Europsko prvenstvo. Moja leđa su osjetljiva. To je ozljeda koja se ne može izliječiti. Dva oštećena diska u leđima možete samo zaliječiti i što manje ih opterećivati, objasnila je.

U prijašnjim nastupima na europskim prvenstvima znala je trgati živce i sebi, i tadašnjem treneru Ivanu Ivančiću, i svojim navijačima. U Barceloni sam se mučila u kvalifikacijama, jedva ušla u finale, a onda osvojila zlato. U Helsinkiju je bilo obrnuto, glatko sam prošla kvalifikacije, onda u finalu imala dva neispravna hica i u trećem bacila za zlato. Nešto sam naučila iz Barcelone i Helsinkija pa se nadam da će ovdje i kvalifikacije i finale proći glatko, prisjetila se Perković.

Od konkurentica samo je Njemica Nadine Müller u 2014. prebacila 67 metara, a Sandrin je disk već letio i preko 70 metara. Na većini natjecanja sam sama sebi konkurencija. Uvijek želim nadmašiti sebe. Kad izvedem hitac za koji sam spremna, koji je dalek i s kojim sam zadovoljna, to u većini slučajeva vrijedi zlata, objasnila je.

Prije četiri godine u Barceloni Blanka Vlašić i Sandra Perković prvi su i jedini put zajedno stajale na najvišem mjestu pobjedničkog postolja. Sandra je uvjerena da se to u Zürichu može ponoviti.

Blanka i ja samo dobitna kombinacija. Jako mi je drago što je opet zdrava i što smo tu, rekla je Perković, a nije zaboravila i na ostatak hrvatske ekspedicije: Imamo još mladu Anu Šimić i Valentinu Mužarić, Stipe Žunić je pokazao zube. Mislim da je generacija koju imamo u Zürichu naša najbolja generacija ikada.

Spomenuta 24-godišnja visašica Ana Šimić zablistala je ove sezone. Sa 198 cm postavila je novi osobni rekord te uspjela pobijediti na mitingu Dijamantne lige u Šangaju. No, u posljednjih mjesec dana samo se koncentrirala na nastup u Zürichu.

Nisam se natjecala mjesec dana, tako da sam se dobro pripremila. Zaželjela sam se natjecanja i jedva čekam petak, rekla je Šimić još pomalo snenim glasom.

U petak ujutro su kvalifikacije skoka u vis, a one su Ani znale biti problem u prošlosti. No, konstanta rezultata koju ima ove sezone trebala bi biti jamstvo da u petak neće biti problema. Uostalom, Šimić je u širem krugu kandidatkinja za odličja.

Sad razmišljam samo da kvalifikacije dobro prođu, pa ćemo onda dalje. Ne želim se unaprijed opterećivati finalom i nekim drugim stvarima. Mirna sam. Samo da prođu kvalifikacije, a poslije će sigurno biti bolje, rekla je Šimić.