Šarić pobijedio svjetskog prvaka

U pretposljednjem, desetom kolu 41. šahovske Olimpijade u Tromsöu muška reprezentacija Hrvatske u dramatičnom je meču pobijedila Norvešku, koju predvodi aktualni svjetski prvak Magnus Carlsen, s nevjerojatnih 3,5-0,5.

Ivan Šarić je zablistao punim sjajem pobijedivši Carlsena na impresivan način.

Drugu pobjedu donio nam Zdenko Kožul, koji je u rijetko uzbudljivom vremenskom tjesnacu uspio napraviti veliki preokret, a istaknuo se i Hrvoje Stević, koji je u lijepom pozicijskom stilu nadvisio suparnika. Tom pobjedom izbili smo na diobu 11. mjesta i stekli izglede da poslije dugo vremena zabilježimo odličan rezultat.

Nakon sjajne pobjede protiv aktualnog svjetskog prvaka najbolji hrvatski šahist Šarić dao je intervju za službenu internetsku stranicu prvenstva.

Vrlo sam sretan zbog ove pobjede. Bio je to važan meč jer sam prvi put igrao protiv svjetskog prvaka. On je igrao na pobjedu, bio je vrlo agresivan s crnim figurama. Žrtvovao je dva pješaka, ali ispostavilo se da mu pozicija nije bila dobra. Igrao sam solidne poteze i na kraju stigao do čiste prednosti. Nisam unaprijed pripremao ovakvu taktiku za meč, Carlsen me je iznenadio već u trećem potezu, tako da smo već do petog poteza bili izvan teorijskih šablona, rekao je Šarić i dodao: Lako je igrati protiv svjetskog prvaka, što god napravili to može biti samo dobro. Ako izgubite, nitko vam neće zamjeriti. Ja sam dobio i to mi je jedna od najvećih pobjeda u karijeri. Trenutačno je Carlsen najbolji na svijetu, a možda i najbolji svih vremena, stvarno ga cijenim kao igrača.

U odlučujućem okršaju za zlatnu medalju Kina je pobijedila Francusku 2,5-1,5, a na drugo mjesto probila se Mađarska nakon uvjerljive 3-1 pobjede nad Rumunjskom.

Hrvatice ispustile veliki meč-bod

Hrvatska ženska reprezentacija nesretno je izgubila od četvrtih nositeljica Armenki 1,5-2,5.
 
Na prvim dvjema pločama neočekivano smo ostvarili prednost. Valentina Golubenko je u sjajno vođenoj partiji pobijedila Elinu Danielian, a Borka Frančišković je izvanrednom obranom teške pozicije uspjela izboriti vječni šah protiv Lilit Mkrtčian. Nažalost, Zrinka Deur-Šarić i Ivona Purgar odigrale su pasivno što je protiv puno jačih suparnica najsigurniji put u poraz.

m: HRVATSKA - NORVEŠKA 3,5-0,5
(Šarić I.-Carlsen 1-0, Stević-Hammer 1-0, Palac-Johannessen remi, Kožul-Lie 1-0)

ž: HRVATSKA - ARMENIJA 1,5-2,5
(Golubenko-Danielian 1-0, Frančišković-Mkrtčian remi, Deur Šarić-Galojan 0-1, Purgar-Kursova 0-1)

Poredak na vrhu prije posljednjeg kola (m): Kina 17 meč-bodova, Mađarska 16, Francuska, Ukrajina, Azerbejdžan, SAD, Rusija, Indija, Poljska i Uzbekistan po 15, HRVATSKA, Bugarska, Rumunjska, Češka, Armenija, Vijetnam, Bjelorusija, Kuba, Španjolska, Izrael, Engleska i Brazil po 14 bodova.

Poredak na vrhu prije posljednjeg kola (ž): Rusija 18 meč-bodova, Kina i Ukrajina po 17, Njemačka 16, Španjolska, Gruzija, Bugarska, Armenija i Kazahstan po 15, Rumunjska. Poljska, Indija, Češka, SAD, Azerbejdžan i Argentina po 14 bodova itd. Hrvatska dijeli 17. mjesto s 13 bodova.