Šah: Pobjede hrvatskih selekcija

U 9. kolu 41. šahovske Olimpijade koja se održava u Tromsöu, uspješne su bile obje hrvatske selekcije. Šahisti su pobijedili Belgiju, a šahistice Bjelorusiju.

Šahisti su s 3:1 svladali Belgiju. Ivan Šarić i Hrvoje Stević nisu uspjeli osvojiti više od pola boda, a izvukli su nas Zdenko Kožul i Mladen Palac. Kožul je na impresivan način u završnici patirao svog suparnika, a i Palac je odličnom tehnikom u završnici slomio svog protivnika. Vodeća Kina opreznom je igrom i remijem s Ukrajinom (2:2) sačuvala najbolje izglede za osvajanje zlatne medalje, ali ju je dostigla Francuska zahvaljujući pobjedi nad Češkom s 2,5:1,5. Među najvećim kandidatima za medalje su i Ukrajina, Azerbejdžan, Rumunjska, Bugarska i Mađarska, a rasplet će se dogoditi u posljednja dva kola.

Kina i Francuska imaju po 15 meč-bodova, Ukrajina, Azerbejdžan, Rumunjska, Bugarska i Mađarska po 14, Češka, Nizozemska, Indija, SAD, Armenija, Srbija, Njemačka, Bjelorusija, Argentina, Rusija, Poljska, Uzbekistan i Vijetnam po 13 bodova itd. Hrvatski šahisti s 12 bodova dijele 21. mjesto.

U 9. kolu kod šahistica Hrvatska je pobijedila Bjelorusiju 2,5:1,5 i tako se "osvetila" za poraz šahista od istoimene reprezentacije. Iako je Mara Jelica izgubila poslije neshvatljivo slabe igre u središnjici, Valentina Golubenko i Zrinka Deur-Šarić uspjele su napraviti preokret i dovesti nas čak na diobu osmog mjesta. Borka Frančišković postigla je nešto bolju topovsku završnicu i dočekala jednu veliku grešku suparnice, ali je propustila iskoristiti poklon pa je partija završena podjelom boda.

Ruskinje su nezadržive, postigle su i devetu uzastopnu pobjedu, ovaj put nad Armenijom sa 2,5:1,5 i gotovo već osigurale zlatnu medalju. Ugrožavaju ih samo Kineskinje, koje su pregazile Francuskinje s 3,5:0,5. Najbliža bronci je Ukrajina nakon pobjede nad Indijom. Dva kola prije kraja vodi Rusija s 18 meč-bodova ispred Kine (16) i Ukrajine (15). Hrvatice dijele osmo mjesto s 13 bodova.

Više o mečevima možete pratiti u svakodnevnim emisijama i šahovskom komentaru na našem Trećem programu u analizi velemajstora Davorina Kuljaševića.