Hrvatski kvartet i dalje u sedlu

U povijesti hrvatskog klupskog nogometa nikada se nije dogodilo da imamo 4 predstavnika u play-offu za ulazak u skupinu europskih nogometnih kupova.

Često smo skloni podcjenjivati domaću ligu, no rezultati koji su ove godine izborili naši predstavnici  govore da se u više od pola klubova HNL-a radi ozbiljno i sustavno, a stigli su i rezultati...

I ne samo to, nakon ždrijeba realna je mogućnost da barem dva naša kluba i ove godine uđu u skupinu Europa lige i tako dodatno nabildaju klupski i koeficijent saveza. Suparnici, osim donekle Torina, nisu imenom atraktivni, i daju se preskočiti.

Rijeka bi mogla ponoviti proteklu euforičnu sezonu, na Kantridi su jači nego lani dok amplituda moldavskog Šerifa ide prema dolje pa razloga za optimizam itekako ima.

Hajduk pak na krilima euforije nije bez izgleda protiv Dnjipra – rat u Ukrajini ipak je ostavio traga na sportu, a pogotovo nogometu i svi ukrajinski klubovi slabiji su nego lani.

Split je već svoje napravio, a susret s Torinom bit će mu nagrada i bonus za sve pozitivno u ovoj sezoni, dok je najveća nepoznanica Dinamo koji se može nositi sa svakim, ali i izgubiti već dobivene utakmice.

Svaki gol, bod i pobjeda itekako su važni za položaj naših klubova u Europi zbog famoznog koeficijenta koji determinira broj i način igranja klubova u euro-kupovima. Kako se on određuje? Pojednostavljeno, za svaku pobjedu u kvalifikacijama dobiva se jedan bod, a za remi pola – u skupinama se to udvostručuje i na kraju dijeli s brojem klubova pojedinog saveza. Tu su još i bonus bodova za ulazak u završne faze natjecanja, da vas ne zamaramo, sve se to gleda u petogodišnjem ciklusu.

Hrvatska je u ovu sezonu ušla kao 22. na ljestvici što joj jamči 4 sudionika, jednog u kvalifikacijama za Ligu prvaka i 3 za Europa ligu. Dobrim rezultatima na početku popeli smo se već za 3 . mjesta i stigli na 19 – ove sezone naši su klubovi zaradili ukupno 11 bodova ili u prosjeku 2.750. Zanimljivo je da je to drugi učinak sezone, samo je Kazahstan boji od nas (3.125), ali je ta lista varljiva jer su klubovi iz vodećih saveza malo ili nikako nastupali. Kad krenu natjecanja po skupinama, i kasnije u nokaut fazi sve dolazi na svoje i na čelo stižu najjače zemlje Španjolska, Njemačka i Engleska.

Ipak lijepo je vidjeti naše klubove prvi vrhu ljestvice uspješnosti, jer smo već ranije početkom kolovoza ostajali „bez baruta“ i okretali se domaćim natjecanjima.

Za dodatni iskorak naši bi klubovi trebali napraviti neki zbilja veliki rezultat (najmanje prolazak skupine) i time bi preskočili Cipar, Izrael, Austriju, Rumunjsku. Cilj je 15. pozicija koja donosi još jedan klub u Europi – tada bi Hrvatska imala 2 predstavnika u kvalifikacijama Lige prvaka i 3 u Europskoj ligi.

Ovi uspjesi naših dodatno su „otežali život“ i nama na HRT-u iz dva razloga. Prvi je, naravno, financijski budući da play-off runda Europske lige nije još u sustavu ugovora koji smo potpisali s UEFA-om. Stoga za svaku pojedinačnu utakmicu moramo posebno kupovati prava, što ponekad liči na stočni sajam. Javljaju nam se znane i neznane agencije tvrdeći da su baš one vlasnici prava za pojedine utakmice, a onda slijedi cjenkanje i igra živaca do pred samu utakmicu. Pretplatnike koji žele vidjeti igru svog omiljenog kluba to, razumljivo, ne zanima.  

Drugi problem je satnica – kupimo li sve četiri utakmice teško ih je programski sve smjestiti u istom danu. Na početak gostujućih utakmica ne možemo utjecati, a domaće treba posložiti da su svi zadovoljni. Jedno od rješenja bilo bi da se neka utakmica premjesti u srijedu ili utorak, ali u pravilniku natjecanja eksplicitno piše da se utakmice igraju četvrtkom, a natjecateljska komisija može tek u iznimnim slučajevima odlučiti drugačije. Radi se o presedanima kad su  klubovi iz istog grada ili udaljeni manje od 50 kilometara domaćini (u našem slučaju to ne važi - kad Hajduk gostuje, Split je domaćin i obratno). Ipak, situacija je vrlo neobična, četiri kluba iz jedne nacionalne asocijacije trebala bi igrati isti dan. Možda je to dovoljan razlog da netko od klubova zatraži premještanje utakmice na neki drugi dan. Vrijedi pokušati...