Nedostajali su Cvita ili Vuga

Davne 1996. izdali su Baruni "Plavu baladu", pjesmu o Dinamu, piću, porazima. Inspiraciju za tekst Miroslav Drljača Rus našao je i prije 1996., a poslije maksimirskog sraza s Aalborgom našlo bi se pregršt motiva za neku novu baladu u kojoj Modri gube. Poraz od Danaca bio im je okrugli, 90. u europskim kupovima.

Odigrao je hrvatski prvak dobro, dominirao, stvarao prigode, ali nedostajao je strijelac kalibra Igora Cvitanovića ili Davora Vugrinca. Čop, Soudani, Brozović, Machado, Pjaca i društvo previše su toga uspjeli zapucati u 90 zagrebačkih, ali i 45 minuta u Aalborgu, gdje im je poništen pogodak Ademija u završnici utakmice zbog zaleđa.

Ukrajinski suci u Zagrebu su dopustili Dancima da povedu iz, u najmanju ruku, sumnjive situacije. No, Dinamo se u nju nije trebao ni dovesti, tako da je nakon utakmice manje bitno je li Jacobsen u trenutku upućivanja lopte bio u ravnini sa Šimunovićem ili nije. Ipak, ono što se događalo u drugom poluvremenu kad su Modri napadali na južni gol, dovodi u pitanje kompetenciju prvog pomoćnog suca Kornijka. Mahao je i aktivna i pasivna zaleđa, izazivajući bijes s tribina, ali i, njemu bliže, Dinamove klupe.

Suđenje, usprkos evidentim pogreškama Kornijka, nije uzrok Dinamovog poraza, jer teško bi Ukrajinci uspjeli poništiti onoliko pogodaka koliko ih je obranio sjajni Larsen. Njegove su obrane iz minute u minutu podizale samopouzdanje Dancima i Dinamove ofanzivce bacale u očaj. Porječkali su se, čak, Soudani i Brozović, u toj silnoj nervozi koja je rasla protekom vremena.

Posljednju slamku spasa ponudio je Čop Pjaci, ali mladi je napadač promašio završni krug kvalifikacija Lige prvaka. Kazna je stigla, u skladu s nepisanim nogometnim pravilom, minutu kasnije, kad je Jacobsen drugim pogotkom zapečatio Dinamovu sudbinu.

Nakon utakmice Zoran Mamić je izjavio da mu je ispadanje palo teže nego lanjsko od Austrije u Beču. Odgovarao je i na pitanje boji li se za svoju trenersku sudbinu, ali i bi li što promijenio da ponovo vodi utakmicu protiv Aalborga. Ironija je u tome da će možda dobiti priliku voditi utakmice protiv istog suparnika već ove sezone, u skupini Europske lige.

No, Dinamo će se tamo tek morati plasirati, a Danci su to već ostvarili. Ždrijeb posljednje runde kvalifikacija je u petak, a Modri će u bubanj ući s otprilike 15. mjesta, što će im u ždrijebu osigurati status nositelja. Isti onaj status, koji bi imali i da su prošli u play-off Lige prvaka.