Eduardo se oprostio od reprezentacije

O tome se nagađalo, ali sad je službeno - Eduardo Da Silva oprostio se od hrvatske nogometne reprezentacije.

Kovač odgovorio Eduardu: Nema utjecaja ljudi sa strane

Dudu je poslao pismo Hrvatskom nogometnom savezu u kojemu kaže da se nakon 64 nastupa i 29 pogodaka za kockaste oprašta od nacionalne vrste. S 29 golova Eduardo je drugi strijelac Hrvatske svih vremena.

Eduardovo pismo u cijelosti:

Poštovani,

izvješćujem vas da ubuduće ne namjeravam nastupati za A reprezentaciju.

U A reprezentaciju bio sam pozvan 64 puta u posljednjih deset godina, računajući od mojeg prvog nastupa za hrvatsku vrstu protiv reprezentacije Irske u Dublinu 2004. Za reprezentaciju sam dao 29 golova. To znači da sam od sada aktivnih igrača najbolji strijelac reprezentacije i ujedno u povijesti reprezentacije drugi po učinkovitosti.

S velikim sam ponosom i zadovoljstvom nastupao u dresu hrvatske reprezentacije i predstavljao hrvatski nogomet širom svijeta. Nastojao sam maksimalnim angažmanom opravdati povjerenje izbornika.

Jednako tako bilo mi je važno opravdati povjerenje koje su mi dali naši navijači, kojima se osobito zahvaljujem.

U reprezentaciji sam među igračima, trenerima i brojnim drugim ljudima (medicinskom službom, tehničkom službom, ekonomima i drugima) koji su itekako, svaki na svoj način, važni za njezin rad, stekao brojne prijatelje.

Stekao sam i veliko profesionalno iskustvo. Svima se njima zahvaljujem.

Zahvaljujem i svim prijašnjim izbornicima na povjerenju koje su mi ukazali i na proširenju mojih profesionalnih znanja i sposobnosti.

Nastupe za hrvatsku reprezentaciju pamtit ću samo po lijepom.

Ne mogu ipak ne reći da nije bilo teških, a za mene osobno u posljednjih nekoliko godina i vrlo gorkih, grubih trenutaka. Ne mogu se oteti dojmu da su takvi gorki trenuci posljedica djelovanja osoba koje formalno nisu dio reprezentacije, ali imaju stvarno velik utjecaj na njezin rad i njezine vodeće ljude. Smatram da sam zbog toga bio lišen poštenog i pravednog tretmana.

Taj utjecaj, prema mojem mišljenju imao je za posljedicu i smanjenje ukupnog dometa reprezentacije tj. nesumnjivo je doprinio da rezultati reprezentacije nisu bili onakvi kakvi su zaista mogli biti.

Sa željom da reprezentacija ubuduće postiže bolje uspjehe,

Eduardo Alves Da Silva

Tako će Eduardu nastup protiv kameruna na Svjetskom prvenstvu u Brazilu ostati zadnji u hrvatskom dresu. Debitirao je protiv Irske 16. studenoga 2004. godine, a prvi gol je zabio Hong Kongu 1. veljače 2006. godine.

Ranije se od reprezentacije oprostio i Ognjen Vukojević.