Njemačka za povijest

Završeno je 20. svjetsko nogometno prvenstvo. I  tko god kaže da je bilo loše, taj ili se ne razumije u nogomet ili ga mrzi iz dna duše. Bilo je to prvenstvo za pamćenje. Po mnogo čemu.

Na početku dužna pozornost i čestitke Njemačkoj. Šest pobjeda i jedan remi za svjetski naslov. Redom su padali – Portugal 4:0, jedini slab dan Gana 2:2, SAD 1:0 te onda u nokaut fazi Alžir nakon produžetaka 2:1, Francuska u četvrtfinalu 1:0, Brazil u poluzavršnici 7:1 i konačno u finalu Argentina 1:0 nakon produžetaka. Razlika pogodaka 18:3. Može li neko reći nezasluženo? Teško. Bila je to pobjeda momčadi koja ima karakter, tjelesnu moć i sjajne pojedince kada je to bilo najvažnije. U prvom dijelu vukao ih je Müller, zatim Klose pa se pridodao Schürle i na kraju Götze.

Možda su nakon briljantne predstave protiv Brazila, u finalu ostali malo dužni i  nedorečeni. Ali, imali su za suparnika sjajnu Argentinu. Messi i društvo prije toga su s turnira ispratili tri europske reprezentacije. I to ne baš slabe. Dapače. Protiv Švicarske (1 poraz u prvom krugu), Belgije (100 postotna u prvom dijelu) i Nizozemske (isto tako) nisu primili pogodak.   

Osim toga na zagrijavanju su ostali bez Khedire koji se ozlijedio, a on jako puno znači ovoj reprezentaciji Njemačke.

Argentina je realno imala bolje prilike. Ali ni Higuain ni Palacio nisu ih iskoristili. Kazna je po nepisanom pravilu morala stići. Isporučili su je Schürle i Götze, dvojac koji je ušao s klupe i postao besmrtan. Njemačka je četvrti put u povijesti svjetski prvak.

Tako je spuštena zavjesa na brazilsku smotru. Natjecanje koje je srušilo mnoge rekorde i svijet zadivilo načinom na koji se igralo. Elf je do naslova stigao bez poraza, čime se mogu pohvaliti malobrojni u svjetskoj povijesti. Miroslav Klose je postao najbolji strijelac u povijesti SP-a sa 16 pogodaka. Sa 171 pogotkom dostignut je rekord iz 1998. godine. Čak 11 puta igrani su produžeci na ovom natjecanju. Europa je srušila dominantnost zemalja Južne Amerike, kada se prvenstvo igralo u nekoj od zemalja Amerike. Treći put zaredom jedna europska reprezentacija je svjetski prvak, što nijedan kontinent do sada nije uspio i slično.

Da ne idemo dalje. I Vatreni su bili u Brazilu, ako ste zaboravili. I nisu bili sjajni, koliko god ih volimo. Mogli su i morali bolje. Zakazali su u najvažnijoj utakmici turnira, a to neko tko ima Modrića, Mandžukića, Rakitića ili Olića jednostavno ne smije napraviti.  Niko Kovač još mora učiti, to je sasvim jasno. Zato mu dajmo kredit, jer za manje od dva mjeseca čeka nas novi ciklus kvalifikacija pa ćemo vidjeti uči li na pogreškama.
 
I za kraj. Nadam se da ste bili zadovoljni s onim što je HRT pripremio za vas tijekom ovog SP-a. Bio je to prvi multimedijski projekt ove kuće. On će se dakako još razvijati i dograđivati. Ako je bilo nekih pogrešaka, a vjerojatno jeste, oprostite nam. Vjerujte mi u brazilskim uvjetima to nije bilo nimalo lako realizirati.

Srdačan pozdrav iz Brazila

vaš Drago Ćosić!