Ništa od europskog finala

Nakon golijade između Brazila i Njemačke, logično je bilo očekivati da  se nešto slično neće ponoviti u srazu Nizozemske i Argentine. Na brazilskom primjeru naučili su i jedni i drugi da je najvažnije zatvoriti sve prilaze svojim vratima, učvrstiti to dvostrukim blokom, pa onda razmišljati o napadu.

Samo teški optimisti vjerovali su da će  dvije vodeće zvijezde reprezentacija Lionel Messi i Arjen Robben dobiti dovoljno prostora da budu to što zapravo jesu, prevaga, igrači koji čine razliku.

U trenerskim okovima oba su se izgubila i praktički bila nevidljiva. Ali nisu nam Van Gaal i Sabella svojim zamislima zarobili  samo Messija i Robbena, već su uništili kompletnu igru. Gotovo nestvarno izgleda podatak da dvije reprezentacije koje su do polufinala ostvarile devet pobjeda i jedan remi u 90 minuta imaju samo četiri udaraca u okvir vrata. Od toga je Argentina uputila tri, a druga najefikasnija momčad prvenstva samo jedan.

Produžetci su samo malo uljepšali slik, jer imali  su još po dvije prilike, ali otužnu činjenicu da su prvi put u povijesti jedno polufinale završilo  0:0 nitko nije mogao potpisati prolaznom ocjenom.

U ruletu jedanaesteraca, pogriješio je ili je morao tako napraviti, to ćemo vjerojatno saznati sljedećih dana, Van Gaal. Nije bio van Genial, kako su ga nazvali neki nakon jedanaesteraca protiv Kostarike. Ovoga puta nizozemski je izbornik, čini se, morao obaviti tri zamjene prije isteka 120 minuta, pa je na vratima Oranja ostao Jasper Cillesen.

Već nakon prvog poluvremena u svlačionici je ostao Martins Indi. Sredinom nastavka zbog umora je morao izaći De Jong, koji je dugo bio ozlijeđen i nije mogao izdržati 90. minuta. No, čini se i da je želučana viroza ostavila traga na kapetanu Van Persieju pa je i on morao izaći. Tako je nizozemski izbornik ostao bez mogućnosti da Cillesena zamijeni Krulom. Ili je možda vjerovao da će Argentina pasti u završnici, budući ovdje igra s najstarijom ekipom u povijesti svojih nastupa na svjetskim prvenstvima.

Bilo kako bilo, veliki magičar ili kockar ovoga puta nije imao asa iz rukava da nadmudri Argentince.

Iskusni nizozemski trener povukao je još jedan neobičan potez. U raspucavanju jedanaesteraca Protiv Kostarike pucali su na početku najbolji – Van Persie, Robben, Sneijder. S Argentinom seriju je otvorio stoper Vlaar. I Sergio Romero je odmah dao vjetar u leđa svojima , sjajnom obranom. Kada je u trećoj seriji zaustavio i udarac Sneijdera priči je bio kraj. Argentinci su redom pogađali, a točku na i stavio je Maxi Rodriguez.

Argentina je tako u svom petom finalu i ide na Njemačku. Nizozemska će tražiti utjehu protiv rasturenog Brazila.

Do sada su finalisti igrali 20 puta međusobno, Argentina ima tri pobjede više (9), Njemačka je slavila šest puta, a pet je susreta završeno remijem. Gledajući samo svjetska prvenstva  tu je Njemačka uspješnija – tri pobjede, dva remija i jedan poraz. U finalima jedanput je  slavila Argentina 1986. s  3:2, četiri godine kasnije Njemačka s 1:0.

Kome  će treća biti sreća?

Provjerite u nedjelju od 21 sat samo na Drugom programu Hrvatske televizije!