Europa ili Južna Amerika

Nakon što su Brazil i Njemačka svijetu osigurali jedan južnoameričko-europski okršaj u polufinalu, to su napravili i Argentina i Nizozemska. Po svemu što smo do sada vidjeli, trebali bi  to biti spektakularni sudari.


ARGENTINA- BELGIJA 1:0
Strijelac: Higuain 8. min.

Argentina je nastavila pobjeđivati u Brazilu. I dalje to nije nikakav atomski nogomet kakav bismo mogli očekivati od reprezentacije koja ima Messija, Di Mariju, Higuaina, Lavezzija

Nakon što su u skupini dobili BiH 2:1, pa u osmini finala Švicarsku 1:0 u produžecima, treća europska žrtva Argentinaca bila je u četvrtzavršnici Belgija. Opet je bio dovoljan jedan bljesak, sada u ranoj fazi utakmice, da ostvare minimalni cilj koji su si postavili. Nije, dakako, nevažno spomenuti da su u posljednje dvije utakmice ostali nedirnute mreže. To od ostalih polufinalista nitko nije ostvario.

Argentina nema previše prostora za napredak. Rano su ostali bez Sergija Aguerra, još je neizvjesno kakva je ozljeda Angela Di Marije, jer  bi uz ovakvog Messija bili sjajno napadačko rješenje. Ali tu su Palacio, Lavezzi , te danas odlični Higuain, da pokrpaju rupe i zamijene "malog" genija. Argentinci stalno tvrde da ih kritike na pogađaju previše te da će njihovo vrijeme doći.

Neprijeporna je činjenica da su nakon 1990. prvi put u polufinalu. Po onome štoje pokazala Nizozemska danas i s kakvom artiljerijom ona raspolaže, to bi
vrlo lako mogao biti i krajnji domet Messija i društva.


NIZOZEMSKA – KOSTARIKA 0:0 (4:3 nakon 11m)

Ni posljednji četvrtfinalni susret nije mogao proći bez drame. Doduše, Nizozemci i Kostarikanci su odigrali vjerojatno najdosadnijih 90. minuta nokaut faze. Oranje je doslovce preoralo Arena Fonte Novu, ali bedem Kostarikanaca nikako nisu uspijevali probiti.

Kada bi se to i dogodilo, ispriječio bi se ponovno čudesni Keylor Navas, ili pak vratnice i grede. Pogodili su ih sinoć čak tri. Simpatična i draga Kostarika igrala je samo na jednu kartu – jedanaesterce. I tu je izgubila, jer stari lisac Louis van Gaal imao je jačeg aduta u rukavu od Jorge Luisa Pinta. U 120. minuti zamijenio je Jaspera Cillesena Timom Krulom i savršeno pogodio! Krul je obranio dva jedanaesterca – kapetanu Bryanu Ruizu i Michaelu Umani i Nizozemci su s konačnih 4:3 otišli u Sao Paulo.

Nitko ne može reći da nije zasluženo. Oni su najefikasnija momčad turnira, protiv Kostarike su ispalili 20 projektila prema Navasu, od kojih je čak 15 išlo u okvir vrata. Njihovi suparnici nisu pogodili okvir vrata u 90. minuta što se vjerojatno nije dogodilo do sada u svjetskoj nogometnoj povijesti. Zar bi bilo pošteno da se oni bore za finale? Ne, naravno.

Dva su nova  dana predaha pred svima. Iskoristite ih i vi. Okupajte se gdje možete, odaberite svoje favorite i spremite se za vatromet. Bolja polufinala od Brazil - Njemačka (šteta je što nema Neymara) i Argentina - Nizozemska, nismo mogli poželjeti.

Doviđenja Salvadoru, i Bom Dia, dobar dan, Sao Paulo!