Izgleda da ne ide bez produžetaka

ARGENTINA - ŠVICARSKA  1:0 / nakon produžetaka
Strijelac: Di Maria  u  118. minuti


Ni posljednji dan osmine finala nije mogao proći bez drame. Argentina i Švicarska morali su odigrati 120 minuta da bismo dobili sedmog sudionika četvrtzavršnice. Na kraju su nakon produžetaka dalje prošli Messi i društvo.

Argentina je još jedanput ostavila otvoreno pitanje o svoj moći. Premda se Messi trudi, vuče, pokušava, definitivno je jasno da ne može sam. Mali čarobnjak nema potrebnu pomoć iz sredine, već se često troši vraćajući na 50 metara od suparničkih vrata po loptu i onda gubi ono u čemu je najbolji – ubrzanje u prvom koraku i dribling u čemu je najbolji na svijetu.

Argentina također još nije našla pravog strijeca za SP. Ni Higuain, ni Lavezzi ni Palacio za sada nisu potvrdili reputaciju koju imaju u klubovima. I tu definitivno Messi treba pomoć. Jer 4 od 6 pogodaka u prvom krugu Argentine zabio je Barcelonin čarobnjak.

Ali Argentina je prošla. Bilo bi čudno da nije, uz dužno poštovanje prema Ottmaru Hitzfeldu i njegovim "balkanskim" junacima. Messija i ekipu tek sada čeka pravo iskušenje i pakao. Ako žele do kraja, moraju slomiti Belgiju, pa pobjednika Nizozemska - Kostarika. Tko god im dođe, bit će izuzetno teško, jer to su reprezentacije koje vole posjed lopte, strahovito su trkački spremne i zabijaju iz malo prilika. Svijet dakako navija za polufinale Nizozemska – Argentina, ali dugačak je put do toga.BELGIJA  - USA  2:1 / nakon produžetaka
Strijelci: De Bruyne 93. min., Lukaku 105. min. ; Green 113. min.

Belgiju su mnogi vidjeli kao veliko iznenađenje SP-a u Brazilu. S razlogom, jer  momčad Marca Wilmotsa nije izgubila službeni susret od kada ih on vodi. Ovdje su bili dosta blijedi, ali su upisali tri pobjede u prvom krugu. Ali tko će pamtiti slabe igre ako prođu u polufinale? Važan je  samo reazultat. A on je za sada na njihovoj strani.

Sa SAD-om su odigrali vjerojatno jedan od najboljih susreta SP-a. Imali su nevjerojatnih 29 udaraca u okvir vrata. I da Tim Howard nije pravio čuda na američkim vratima mogli smo vidjeti jednu od najvećih pobjeda u povijesti SP-a. Bila je to najatletskija utakmica Brazila. Amerikanci su pretrčali čudesnih 154 km, Belgijci 141 kilometar.

Kao što su to radili i u prvom krugu, golove su zabili u nastavku, točnije produžetku. Tu se kao spasonosno rješenje s klupe pokazao Romelu Lukaku. Najprije je probio bok pa asistirao De Bruynu, da bi 12 minuta poslije zamijenili uloge i on sam zabio. Amerikanci su pokazali njemački karakter u trenucima kada su gubili 2:0. Smanjili su u 113. minuti i držali Belgiju u šah-mat poziciji, ali je nisu dotukli. Imali su 100 postotnu priliku za izjednačenje, ali je Courtois sjajno reagirao i Belgiju odveo u četvrtfinale. Tamo ih čeka Argentina i već sada se veselim tom susretu, jer će to biti ljepotica prvenstva.

Do tada, dragi moji, uzmite malo predaha. Mi ćemo promijeniti gradove i svježi i odmorni dočekati vas 4. i 5. srpnja u četvrtzavršnici.

Živi bili!