Europa ispred Afrike

Europa – Afrika 2:0... Rezultat je to nakon današnjih međusobnih dvoboja reprezentacija s navedenih kontinenata i očekivanih pobjeda Francuske i Njemačke.

Pročitajte prethodne sportske blogove:

Stjepan Balog: Ticosi kao Vatreni '98

Marko Šapit: Kralj James

Stjepan Balog: Ponos i strast

Srđan Fabijanac: Gdje smo izgubili utakmicu?

Iako su Nigerija i Alžir u ovome trenutku perjanice nogometa na Crnome kontinentu, jedni kao pobjednici prošlogodišnjeg Kupa Nacija, drugi zbog najboljeg FIFA rankinga, protiv europskih velesila ne ide.

Simpatično je bilo vidjeti domaćine kako, i u Brasiliji i u Porto Allegru, daju potporu afričkim reprezentacijama. Zašto? Jednostavan odgovor – ovo je dio ždrijeba u kojemu se nalazi Brazil, pa su Brazilci već računali tko bi bio lakši zalogaj u polufinalu. Čini se da pouke iz dvoboja s Čileom nisu izvukli, Kolumbiju bi definitivno morali ozbiljnije shvatiti.

Osobno se strahovito veselim međusobnom okršaju Francuza i Nijemaca. Okruženje Marakane sigurno će inspirirati obje reprezentacije . Ujedno bit će to i posljednja utakmica u kojoj će Vas moja malenkost gnjaviti u ulozi komentatora, pa je i red da bude šećer na kraju.

I jedni i drugi mogu bolje. Deschampsovu momčad, osim fizički iznimno moćne Nigerije, dodatno je sigurno sputao strašan pritisak francuskih medija i javnosti. U Brazil su ih ispratili bez imalo vjere i nade, a sad već od njih traže novi naslov i ništa manje od toga. I njima bi malo realnosti dobro došlo…

Njemačka se također dosta mučila i tražila pravi ritam, koji su uhvatili od početka drugoga dijela. Treba pohvaliti i Vahu, koji je ponovno složio pravu postavu i izvukao maksimum iz kadra kojim raspolaže.

Kod Loewa nikako ne razumijem tu opčinjenost Guardiolinom idejom o Lahmu kao zadnjem veznom. Posebno kad mu bekove igraju Mustafi i Howedes, čisti stoperi, a dobri i pošteni Khedira (helouuu Lena Gercke!!! :) tužan sjedi na klupi i misli kako bi mu bilo bolje s ranije navedenom ljepoticom na nekoj skrovitoj plaži.

OK, Lahm to igra i u Bayernu, ali tamo su onda bekovi pravi - Rafinha i Alaba. Ovako Nijemcima stalno nešto nedostaje u završnoj fazi napada i koliko god bili bolji pravi učinak redovito izostaje.

U ogledu s Francuskom oni su sigurno favorit, slagani su za uspjeh na ovome prvenstvu, dok su Francuzi ipak više okrenuti uspjeh na Euru koji ih za dvije godine očekuje na domaćem terenu.

I za kraj najava sutrašnjeg dana, Argentina – Švicarska te Belgija – SAD.

Može i prognoza: Švicarska će ozbiljno namučiti Messija i društvo, Hitzfeld će sigurno znati iskoristiti argentinske probleme, dok od Amera očekujem pa razotkriju prevaru zvanu – moćna Belgija.

Obrigado i pozdrav iz Brazila!