Tradicije su na našoj strani

Trideset i dvije godine čekali su Meksikanci na prvu pobjedu na Svjetskim prvenstvima. U Čileu 1962. slavili su u trećem kolu protiv ondašnje Čehoslovačke koja je, porazu usprkos, prošla skupinu zajedno s Brazilom. Ispali su Meksiko i Španjolska.

Pedeset i dvije godine kasnije Meksikanci se nalaze u znatno boljoj poziciji. Prvenstvo su umjesto s dva poraza otvorili pobjedom i remijem, pa im je i bod protiv Hrvatske dostatan za plasman u osminu finala.

Upravo u toj fazi natjecanja ispali su u Japanu i Koreji 2002. godine, nakon što su u skupini pogotkom Blanca iz jedanaesterca pobijedili Hrvatsku 1:0. Bila je to ujedno i jedina natjecateljska utakmica Hrvata i Meksikanaca, koji su ranije igrali još dva puta. U oba navrata hrvatski su nogometaši u prijateljskim ogledima bili uspješniji. Na Maksimiru 1992. godine s 3:0 i u Seoulu 1999. godine s 2:1.

Niko Kovač u ponedjeljak će postati četvrti izbornik koji će povesti reprezentaciju u utakmicu s Meksikom. Crna ovca je Mirko Jozić, koji je upisao jedini poraz, dok su Stanko Poklepović i Miroslav Blažević izborili pobjede. Tradicija je, dakle, na našoj strani. Kovač je već proučio navike meksičkih igrača, vjeruje da nam visina može biti prednost. Također, od igrača će tražiti kompaktnost, koja se može postići jedino uz veliku količinu trke.

S druge strane, Meksikanci su impresionirali količinom pretrčanih kilometara na ovom prvenstvu. Odgovara im podneblje, koje je slično njihovom domaćem ozračju. Dvije trećine reprezentacije je iz meksičkih klubova, pa su i dulje na okupu od ostalih jer je tamošnje prvenstvo završilo malo ranije.

Tijekom priprema za nastup na Svjetskom prvenstvu Meksiko je u samo devet dana odigrao četiri utakmice. Nakon uvjerljivih pobjeda protiv Izraela i Ekvadora stigli su i minimalni porazi od Bosne i Hercegovine, te Portugala. Sličnost s turnirskim tipom natjecanja je i više nego očita – s većim brojem utakmica u relativno kratkom vremenu Meksikanci ulaze u rezultatske probleme. U ponedjeljak ćemo u Recifeu doznati jesu li štogod naučili u pripremnom razdoblju.