Pravi Brazil

Početkom prosinca prošle godine Hrvatska je izabrala mjesto gdje će boraviti u Brazilu. Slike u medijima uglavnom su prikazivale Tivoli Resort.  

Praia do Forte je puno, puno više od samih luksuznih odmarališta. Ovo malo mjesto jednostavno je posebno.

Kao i u cijelom Brazilu, i ovdje su velike razlike u standardu života. Isprepliću se bogate vile sa siromašnim kućicama.

Ovdje je kasna jesen, pljuskovi po nekoliko puta u danu su normalna pojava. No promjena vremena, ne mijenja raspoloženje ljudi. Glazba na ulicama koje bogate životom ne prestaje. Česta zanimacija kad sunce zađe je i nama dobro poznata igra - domino.  Živi se ležerno, usporeno. Upoznao sam i novu vremensku jedinicu – brazilska minuta. Ekvivalent je 15 normalnih minuta.

Često sam čuo – nogomet je u Brazilu više od sporta. Dolaskom ovdje to sam i shvatio. Spomen bilo koje nogomete teme „izvlači“ osmjehe na lica. A ljubav prema brazilskoj reprezentaciji – to je nemoguće opisati.

U okolici Praia do Forte nalazi se nekoliko povijesnih građevina. Najviše me dojmila Torre da Casa Garcia,  privatni posjed iz vremena portugalske kolonizacije. Radna snaga veleposjednika bili su afrički robovi. Radili su na plantažama šećerne trske i u rudnicima zlata.

Na svakom koraku osjeća se dobrodošlica domaćina. Čim spomenete Croacia, osmjeh je na licu. Iako svi pričaju isključivo samo portugalski, potrudit će se pomoći vam i rukama i nogama.

Naravno, u Brazilu veliki gradovi također imaju svoju draž. No kao što i kod nas često kažemo, ukoliko želite upoznati pravu Hrvatsku, odite van Zagreba. Slično je ovdje, Praia do Forte je pravi Brazil.