Kamerunci čekaju u džungli

Idila u Praiji nakon dolaska iz "urbane džungle" 18-milijunskog Sao Paola zaista je odmor za oči i dušu, kako vašem reporteru, tako i našim nogometašima. No, to je samo trenutačno dobar osjećaj, jer u podsvjesti znamo da će idila trajati samo do utorka, kada svi zajedno idemo u onu pravu džunglu.

Usred Amazone smjestio se dvomilijunski Manaus, tamo je i nova Arena Amazonia, tamo će se odlučivati o sudbini naše reprezentacije na ovom Svjetskom prvenstvu. U stvari, hrvatski će nogometaši odlučivati sami o sebi, naravno i dalje imaju sve u svojim rukama, no sada je pritisak na njima – trebaju pobijediti Kamerun, pa se onda s Meksikom obračunati za prolaz u osminu finala!

I kada svi ozbiljno razmislimo, a i igrači su već o tome razmislili, tako nešto je bilo realno za očekivati. Naravno, bilo bi lakše da smo protiv Brazila uzeli bar bod, ali i u tom slučaju trebalo bi pobijediti Kamerun,  vjerojatno i Meksiko. Dakle, zaboravite Brazil i onog japanskog suca kojem ni ime ne želim spominjati i budimo realni. Treba se samo nadati da će Hrvatskoj nanesena nepravda u prvoj utakmici negdje vratiti dobrim. Da ne ispadne samo da smo uvijek moralni pobjednici, ali na kraju u stvari - gubitnici.

Statistički je i vrijeme za jednu veliku pobjedu. Činjenice kažu da hrvatska nogometna reprezentacija od Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. nije pobijedila niti jednu izvaneuropsku reprezentaciju na velikom natjecanju. A jedina koju je zaista pobijedila bila je Italija, na Svjetskom prvenstvu sad već davne 2002. godine u Japanu i Koreji. Ivica Olić je bio tada strijelac (uz Milana Rapaića) za 2:1 protiv velike Italije, ali naši tada nisu prošli u drugi krug. Italija i Meksiko su bili ispred nas. E pa onda zaključite sami da li bi bilo bolje da smo pobijedili Brazilce, (ili uzeli bod) pa da nas izbaci Meksiko!

Nadajmo se ipak da se povijest neće ponoviti! U Brazilu se igra fantastičan nogomet, vrijeme je da i Hrvati napokon ostave neki trag na Svjetskom prvenstvu. Slavnu 1998. godinu bit će teško ponoviti, ali bilo je to davno – došlo je vrijeme Modrića, Rakitića i Mandžukića, koji se vraća u sastav nakon izdržane kazne. Neka pokažu da su pravi nasljednici Bobana, Prosinečkog i Šukera!

Najveća džungla na svijetu, Amazona ih čeka, i u njoj Kamerunci! Japanac valjda neće suditi...