Sao Paulo (ni)je spreman!

Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu neće se odgoditi ni minute, iako su posljednjih dana mnogi upozoravali da je odgoda jedan od realnih scenarija. Prosvjedi i štrajkovi javnih službi u najvećem gradu južne zemljine polutke zabrinuli su mnoge, ali ne i organizacijski odbor natjecanja.

U Sao Paulu nismo naišli na prosvjednike ili štrajk radnika podzemne željeznice. No, ono što smo zatekli u Corinthians Areni i oko nje – neugodno nas je iznenadilo. U akreditacijskom centru smještenom u susjednom tehnološkom fakultetu, akreditacije se izrađuju radnicima sa zaštitnim šljemovima u rukama, jer završne radove na stadionu više ne mogu izvoditi bez tih isprava. Mladić koji nas je dočekao na ulazu u centar koji ima četiri točke od kojih su tri obavezne, a četvrta služi za otklanjanje problema, poslao nas je odmah na posljednju točku, jer smo pripadnici medija. Kad smo stigli tamo, shvatili smo da se moramo vratiti na početak, jer u toj posljednjoj prostoriji isključivo se izdaju akreditacije. Dakle, ni volonteri nisu baš sigurni što im je posao, a pronaći onoga koji zna engleski ravno je pogađanju 5 od 7 brojeva na izvlačenju lota.

Ulazak na stadion za predstavnike medija, kao i na svim velikim natjecanjima, organizatori su zamislili tako da je potrebno računati s najmanje dodatnih pola sata, koliko će biti potrebno za obilazak koridorima postavljenim u širokom luku oko južne tribine. Još kada sigurnosni pregled bude podignut iz hladnog pogona u radni režim, onda će dobar dio novinara u press centar stizati tankih živaca. Tamo je još volontera koji ne znaju pomoći novinarima, niti odgovoriti na veliku većinu njihovih pitanja. Jedina korisna stvar na tamošnjem informacijskom pultu zapravo je izvješen red vožnje metroa s uputama koje stanice koristiti da bi se stiglo do stadiona.

Mnogo je toga nedovršeno na mjestu gdje će u četvrtak Brazil i Hrvatska krenuti s centra u prvoj od 64 utakmice Svjetskog prvenstva. Neki se završni radovi još uvijek izvode, ali dobar dio je prezahtjevan da bi se izveo do kraja, pa će sukladno najavama i upozorenjima odaslanim iz Sao Paula proteklih mjeseci, Arena Corinthians ovo natjecanje "odraditi" u krnjem izdanju. Dva dana uoči otvaranja prvenstva komentatorske pozicije nisu bile spremne, baš kao ni televizijski studiji iz kojih bi se program trebao emitirati i večer uoči prve utakmice.

U Tatuapeu, četvrti u istočnom dijelu grada, gdje smo smješteni, atmosfera svjetskog prvenstva osjeti se u tragovima. Svaki dvadeseti izlog ima izvješenu brazilsku zastavu, slično je i s automobilima, jer na tridesetak normalnih pojavi se jedan s nacionalnim simbolima na retrovizorima ili haubi. Kafići drže ipak malo bolji prosjek, pa je u svakom četvrtom ili petom moguće vidjeti konobare u dresovima.

Najveću enigmu predstavlja činjenica da u cijelom kvartu postoje samo dvije mjenjačnice. Jedna koja ne radi u poslijepodnevnim satima, te druga koja radi do 18. Ni ljubazni službenik banke, na čijem ulazu prolazite kroz detektor metala pod budnim okom troje naoružanih policajaca, nije nam zamijenio novac, jer nemamo otvoren račun u toj istoj banci. U trgovačkom centru konstantni su redovi na nekoliko punktova – za bankomate i lutriju. Mi novac tog poslijepodneva i večeri nismo uspjeli zamijeniti.

Čudna zemlja, gdje još uvijek ne znaju ili ne žele zaraditi novac od sportskog turizma, a Svjetsko su prvenstvo dočekali u najmanju ruku nedovoljno spremni.