Generalka uspjela, nažalost u sjeni Pranjićeve ozljede

Pobijedili smo Australiju s 1:0, nije to bio susret koji ćemo dugo pamtiti pogotovo ne prvo poluvrijeme, no izbornik je zadovoljan.

Jutros nam je kazao kako je dobio odgovore koji su ga zanimali i da praktički u glavi ima taktiku i sastav za Brazil.

Obzirom da je pohvalio i apostrofirao veliki trud, dobru igru i postizanje pobjedničkoga gola Nikice Jelavića to najvjerojatnije znači da bi on mogao početi umjesto Mandžukića koji nema pravo nastupa protiv Brazila.

Drugi odgovor nažalost ponudila mu je ozljeda Pranjića koja ne izgleda dobro.

Pranjić je "preživio" Bad Tazmandorf, nastupa na Svjetskom prvenstvu najvjerojatnije će ga koštati neoprezni start Australca naših korijena Franjića. Tijekom dana nakon što u Salvadoru obavi magnetsku rezonancu znat će se točno stanje i stožer će donijeti odluku hoće li čekati Pranjićev oporavak ili će iskoristiti mogućnost pozivanja novog igrača.

Nadamo se ipak da će simpatični, uvijek nasmijani i susretljivi Danijel biti te sreće da ozljeda ipak nije tako teška i da će mu se ostvariti želja nastupa na Svjetskom prvenstvu.

Tako smo nakon Strinića ostali i bez drugog klasičnog ljevaka na boku, no ako u nekom zlu ima nešto dobra, kako kaže stara narodna, onda je to odličan nastup Šime Vrsaljka.

Mladi Zadranin koji iza sebe ima solidnu sezonu u Italiji sada se nameće kao prvo rješenje za lijevi bok iako mu to nije prirodna pozicija. No srčani Šime je kazao da će i braniti ako treba kad je Hrvatska u pitanju, a u Osijeku protiv Malija, i noćas protiv Australije pokazao da mu leži i lijevi bok.

Inače izbornik je sinoć malo promijenio stil igre.

Igrali smo u sustavu 4 – 1- 4 -1 i to se u ovom trenutku čini izvjesnijom koncepcijom za Brazil jer prije svega treba zaustaviti njihove hitre, brze, potentne bokove, što su jučer dobrim dijelom pokazali i Srbi u prijateljskoj utakmici koju je Brazil na kraju dobio 1:0.

Doduše Srbija je igrala u klasičnom 4 -4 -2 sustavu, pa se čini da je i naša sinoćnja postava bliža taktici za Brazil nego uobičajenih  4 -2 -3 -1 koje smo uglavnom igrali u zadnje vrijeme.

Na kraju moram reći svima koji kreću prema Brazilu spremite se na pravu avanturu, kaos, kreativni nered, kako hoćete. Ne planirajte puno stvari u jednom danu jer ćete teško stići s mjesta na mjesto.

Meni je sve to lijepo vidjeti jednom, ali blažena Europa. Kao građanin EU-a kažem FIFA-i: Dajte sva svjetska Njemačkoj...