Srđan Fabijanac: Sve će biti u redu

24 sata trajao je put do Brazila. Nešto više od 24 sata već smo u Brazilu. Prvi dojmovi se sliježu, treba ući u ovdašnju svakodnevicu, priviknuti se, zaboraviti Europu i početi živjeti brazilski način života.

Prvi zaključak je kad vam Brazilac kaže sve će biti u redu, vjerujte mu i ne gubite živce.

Na igralištu gdje je večeras trenirala reprezentacija do prije mjesec dana bio je samo šljunak. Domaćini su uvjeravali imat ćete travu i Vatrene je dočekao besprijekorno pripremljen teren. Uz teren izgrađen je i prigodni objekt za potrebe medija. Do jučer, kažu mi iz našeg saveza, u press prostorima nije bilo ničega. Domaćini su govorili sve će biti u redu. I doista, danas je naš izbornik prvu konferenciju za novinare održao u besprijekorno pripremljenoj dovrani za medije. Preko puta je i prostor za rad, puno bolji nego na brojnim drugim velikim natjecanjima.

Nakon što smo jučer po slijetanju u Salvador gotovo tri sata tražili opremu i kofere, bezuspješno pokušavali preuzeti već plaćene rent a car automobile, ljubazni domaćini samo su govorili sve će biti u redu. I bilo je. U hotelu nije bilo interneta kojeg smo unaprijed naručili i platili, domaćini su govorili sve će biti u redu.

I doista, dok smo večeras uživali uz brazilsku kapirinju (tradicionalni koktel), našeg organizatora Stjepana Krsnika zaskočio je čovjek zadužen za to pitanje i u deset minuta dobili smo sve što treba. Mogao bih redati još niz primjera iz samo 24 brazilska sata, no zaključak je: Improvizacija je brazilski stil života i kad vam kažu nešto će biti u redu vjerujte da će tako i biti.

Sat vremena gore-dolje, koga to zanima – u Praija do Forteu gdje smo smješteni, dojam je vrijeme je ionako stalo.

Toliko različitosti u nekoliko kvadratnih metara nigdje nisam vidio. U uličici iza našeg hotela, starac mirno surfa internetom dok pored njega u dvorištu polurazrušene kuće šeću kokoši, a njegov prijatelj pokušava pokrenuti automobil koji kao da je izašao iz nekog davno zaboravljena filma.

Nadam se samo da igre naših na svjetskom prvenstvu neće biti improvizacija. Nogomet je odavno postao ozbiljna stvar, biznis u kojemu prostora za improvizaciju nema. Stoga ni u našem stožeru ništa nije prepušteno slučaju, svi detalji pripreme za prvu utakmicu razrađeni su do najsitnijih detalja. Brazil možda nećemo pobijediti, možda nećemo uzeti ni bod, ali sigurno je imat ćemo dovoljno vremena za, po svima ipak dvije ključne utakmice za Hrvatsku, susrete s Kamerunom i Meksikom.

Otvaranje prvenstva s domaćinom Brazilom nagrada je i privilegija, no naša realnost bit će susreti koji dolaze nakon toga. Susreti koji će se igrati na prekrasnim stadionima koji se još uvijek grade. Ali vjerujte vašem Brazilcu – sve će biti u redu…