Drago Ćosić: Sretno u Brazilu!

Putnici za Brazil napokon su poznati. Mali je prošlost, a pred vatrenima još samo Australija prije domaćina SP-a. Kao i uvijek nakon takve odluke bezbroj je pitanja i vječita dilema - je li Niko Kovač napravio pravi izbor?

Austrijski dani u prvi su plan od mogućih kandidata  gurnuli Sammira i Ivana Močinića. Naš Brazilac je, kažu, napokon potpuno posvećen nogometu, a ne noćnom životu i čašici. Očišćena glava nakon odlaska iz Zagreba i potpuna usmjerenost na  nogomet donijeli su mu  najveću smotru  u njegovoj rodnoj zemlji. I ne samo to, nego ga s brojnim ozljedama veznjaka možda približila i startnoj postavi protiv Brazila na otvaranju SP-a. Za mnoge bi to bilo  iznenađenje ravno našoj pobjedi 12. lipnja. Ali, nikad ne reci nikad. Protiv Malija je bio sasvim pristojan, premda malo suzdržan, kao i mnogi drugi.

Mali Ivan Močinić se ukrcao u brazilski zrakolpov  nakon ozljede Milana Badelja. Nitko ne kaže da taj sićušni Riječanin to nije zaslužio svojim igrama, ali da će debitirati u A vrsti na SP-u, to  je također malo tko mogao predvidjeti. Ivan je uz Vukojevića jedini pravi defenzivni vezni i to je, po svemu sudeći, presudilo u dvojbi između njega i Marija Pašalića.

Ostali kandidati Nike Kovača su očekivani. Izbornik je napravio balans između obrane, sredine i napada, tako da uvijek može pokrpati rupe ako slučajno dođe do ozljeda ili kartona. Tom izboru gotovo da se nama što prigovoriti. Respektirao je zasluge iz prošlosti i učinak ove sezone, a dao je nešto prilika mladima za budućnost.  Naravno da uvijek ima onih koji će prigovarati, ali to je pitanje ukusa i osobnih viđenja, a o ukusima se, kažu dobro odgojeni, ne raspravlja.

Dvoboj s Malijem pokazao je da su vatreni dobro i naporno radili. Očito je bilo da su noge teške, ali želja da se  napaćenoj Slavoniji i Hrvatskoj, željnoj malo zabave a ne politike, pokloni pobjeda, te pri tome izbjegnu ozljede, jača je od bilo čega. I cilj  je postignut. Ostvarena je pobjeda, svi su zdravi otišli iz Gradskog vrta, a poplavljena Slavonija dobila još jedan dar nogometaša i saveza za što brži oporavak. Dečki su na dvodnevni predah i put za Brazil ispraćeni s takvim emocijama da će ih to držati tjednima. I mi im stoga prije puta možemo samo reći Sretno u Brazilu! Budite vatrenih srca i mirne glave i rezultat sigurno neće izostati!