Iz prve ruke: Kovači Kovačeve sreće

Felipe Scolari i Miguel Herrera već su odredili po 23 igrača na koje računaju u utakmicama Svjetskog prvenstva. Volker Finke za sada kalkulira s 28 Kamerunaca. Niko Kovač iskoristio je mogućnost prijave maksimalnog broja igrača. Na širem je popisu 30 hrvatskih igrača. Iznenađenja su minimalna.

Mjesto trećeg vratara pripalo je Oliveru Zeleniki iz Lokomotive. Izbornik na toj poziciji ima dva iskusna, pouzdana igrača, Stipu Pletikosu i Danijela Subašića. Dvojba je bila Rijekin Ivan Vargić ili Oliver Zelenika. Mladost i dobra igra u reprezentaciji U-21 prevagnuli su u korist Lokomotivinog broja jedan. Zelenika je već sada siguran putnik za Brazil. Tri vratara su minimum na velikim natjecanjima. HNL će sigurno imati svog predstavnika na najvećoj svjetskoj nogometnoj smotri.

U obrani je sve više-manje jasno. U tom dijelu Hrvatska ima najmanje igrača najviše kvalitete. Vjerojatno će iz te linije otpasti jedan. Na prvi pogled, Igor Bubnjić iz Udinesea mogao bi biti taj.

U veznom redu sigurni su Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mateo Kovačić, Niko Kranjčar. Kako je je Mate Maleš otpao zbog ozljede, u pogon bi se mogao vratiti Ognjen Vukojević. Izbornik je posebo sklon Marcelu Brozoviću. On bi mogao biti šesti veznjak. Ovisno o tome hoće li Kovač u Brazili voditi šest ili sedam igrača iz vezne linije, za moguće preostalo mjesto bore se Badelj, Sammir i Pašalić. Nismo zaboravili ni Rijekinog Ivana Močinića, izbornik ga u budućnosti vidi u hrvatskom veznom redu.

S obzirom na odličnu formu većine napadača, Niko Kovač ima slatke brige. Samo viša sila iz aviona za Salvador može iskrcati Mandžukića, Olića, Eduarda, Jelavića i Perišića. Predpostavljam da će šest napadača (ofenzivnih veznjaka) biti na završnom popisu. Od trojca Rebić, Iličević, Čop vjerojatno će samo jedan zaplesati sambu. Bez obzira na to što je dugo bio ozlijeđen, moj favorit je Ante Rebić. Igrač koji čini razliku na terenu. Ne bude li Rebić potpuno spreman, Iličević će biti taj. Izbornik Kovač na poziciji središnjeg napadača ima i previše kvalitetnih igrača, tako da su šanse da Duje Čop bude na popisu uistinu minimalne.

Na ovom širem popisu nije bilo iznenađenja, četiri ili pet igrača neće put Bad Tatsmansdorfa. 31. svibnja, nakon ogleda u Osijeku protiv Malija, sve će biti jasno. Tada ćemo znati tko će biti kovači Kovačeve sreće.

Širi hrvatski popis:

VRATARI: Stipe Pletikosa (Rostov), Danijel Subašić (Monaco), Oliver Zelenika (Lokomotiva)

OBRANA: Darijo Srna (Šahtar), Šime Vrsaljko (Genoa), Ivan Strinić (Dnipro), Danijel Pranjić (Panathinaikos), Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moskva), Dejan Lovren (Southampton), Gordon Schildenfeld (Panathinaikos), Domagoj Vida (Dinamo Kijev), Igor Bubnjić (Udinese)

VEZNI RED: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Sevilla), Mateo Kovačić (Inter), Ognjen Vukojević (Dinamo Kijev), Milan Badelj (HSV), Niko Kranjčar (QPR), Sammir (Getafe), Marcelo Brozović (Dinamo), Mario Pašalić (Hajduk), Ivan Močinić (Rijeka)

NAPAD: Mario Mandžukić (Bayern), Ivica Olić (Wolfsburg), Eduardo (Šahtar), Nikica Jelavić (Hull), Ante Rebić (Fiorentina), Duje Čop (Dinamo), Ivan Perišić (Wolfsburg), Ivo Iličević (HSV).