Hrvatska je peta europska sila u karateu!

Kada su odlazili, bili su optimisti, kao i svaki put. Međutim, pothvat karatista na sjeveru Europe (finski Tampere) dobio je sasvim drugu dimenziju, koju vjerojatno ni sami nisu očekivali. Jedno zlato i četiri bronce hrvatsku karatašku reprezentaciju uvrstili su na peto mjesto i prema sjaju i prema broju osvojenih odličja, i to na prvenstvu Starog kontinenta na kojemu je sudjelovalo više od 400 natjecatelja iz 44 zemlje.

23-godišnja Samoborka Ana Lenard cijeli život će pamtiti doček ispred Doma sportova. Autobus koji je dolazio iz Budimpešte nakon letova preko Helsinkija i Frankfurta vozio je gotovo opustjelim zagrebačkim ulicama, a onda se na prijelazu iz jednog u sljedeći dan uz zvukove glazbe u autobusu pojavio mnogima iznenadjujući scenarij. Mnoštvo navijača, prije svega samoborskih, nogometni doček uz bakljadu i navijanje, brzinski izrađene majice s natpisom Ana Lenard prvakinja Europe… Sve to potvđuje vrijednost sporta i uspjeha. Ako ga znate prepoznati… Onog pravog, istinskog, onog koji će postaviti sto upitnika na razmišljanju o tzv. malim sportovima… I sve to zbog jedne skromne, a vrijedne djevojke koja je nizom briljantnih pobjeda osvojila europski naslov u kategoriji do 61 kg.

Djevojke su se ukupno uzevši opet sjajno borile. Ekipno su osim Lenard u sastavu bile Ana Marija Bujas-Čelan, Azra Saleš i Ivona Tubić. Neočekivani četvrtfinalni posrtaj od domaćina pretvorile su na kraju u naglašeno izraženim emocijama ostvarenu veliku pobjedu u borbi za broncu protiv Švicarske. Opatijka Ivona Tubić u trećem pokušaju stigla je i do bronce u pojedinačnom nastupu u kategoriji do 68 kg.

U katama, uz borbe još jednoj disciplini u karateu, Hrvatska nije osvojila ekipno odličje od Zagreba i 2009. godine. Ali pothvat s dvije ekipne bronce i u muškoj i ženskoj konkurenciji čekao se punih osam godina. Vlatka i Marijana Kiuk, Petra Krivičić, te Ivan Ermenc, Franjo Maškarin i Damjan Padovan s neizmjernom radošću dočekali su trenutak osvojanja brončanog odličja.

I u strukturama ovog sporta pomak je jasno uočljiv. Prošle jeseni je Stjepan Čelan, aktualni predsjednik Hrvatskog karate saveza, izabran za glavnog tajnika Europske karate federacije. I to je nešto čega u ukupnom hrvatskom sportu doista nema u izobilju. Pokušajte se sjetiti, pa ćete za nekoliko minuta shvatiti do kojeg ćete rezultata i na tom sportskom polju doći.

Natjecatelji koji će velike rezultate i vrhunska ostvarenja u jednom od najrasprostranjenijih sportova, sportova s najvećom konkurencijom s obzirom na broj zemalja koji na velikim natjecanjima sudjeluju, proslaviti pizzom i mineralnom u usporedbi s nekim drugima. A s druge strane neizmjeran je ponos i radost kada takve uspjehe, rezultate i medalje osvajaju za – Hrvatsku!

Karateu s obzirom na određene organizacijske detalje na svjetskoj razini nedostaje samo još jedno, postati olimpijskim sportom. Možda je jedan od važnijih koraka učinjen. Karate će biti jedini neolimipijski sport sljedeće godine na Europskim (kontinentalnim) olimpijskim igrama u Bakuu.

Daljnjih sportskih motiva našim karatistima sigurno neće nedostajati, već u studenome je SP u Bremenu, u Njemačkoj u kojoj  ima sto tisuća (!!!) registriranih natjecatelja. U Italiji, Francuskoj i Turskoj godišnji budžeti nacionalnih saveza mjere se u milijunima eura, koje Hrvatska ni u najljepšim snovima ovoga trenutka nije u stanju ni približno pratiti… A primjerice hrvatske djevojke u borbama u ekipnom nadmetanju sanjaju o jedinoj medalji koja im s EP-a i SP-a u povijesti nedostaje – svjetskom zlatu.