Velesila

Hrvatska je taekwondo velesila. Gotovo da nema velikog natjecanja na kojem naše reprezentativke i reprezentativci nisu osvojili poneku medalju.  Na upravo završenom Europskom prvenstvu u Azerbajdžanu čak šest. Najviše je to na europskim prvenstvima do sada, i najviše od svih reprezentacija u Bakuu.

Osvajala je Hrvatska i prije šest odličja, ali nikada tri zlata. Osim ukupno, Hrvatska je  najbolja i u ženskoj konkurenciji. Veseli što su Lucija i Ana prve blizanke u povijesti koje su na istom Europskom prvenstvu postale prvakinje, što je Lucija Zaninović osvojila treće zlato u nizu, nakon St. Petersburga 2010. i Manchestera 2012. Dostigla je tako tri zlata s europskih prvenstava legendarne Nataše Vezmar...

Nabrajanje uspjeha je podugačko, a nabrajati je zadovoljstvo. Evo zato još malo. Veseli zrelost osamnaestogodišnje Ive Radoš iz zagrebačkog Metalca koja je osvojila zlato u kategoriji do 73 kilograma. Proglašena je Iva i najboljom seniorkom prvenstva. Zadivljujuće je kako je u finalu učinila neopasnom olimpijsku pobjednicu i zvijezdu svjetskoga taekwondoa Srpkinju Milicu Mandić. Zanimljivo je da je i Ivina sestra Mia bila u Bakuu, ovoga puta nije uspjela, zapela je u borbi za broncu, ali čini se da polako uz fantastične sestre Zaninović možemo računati i na izvrsne sestre Radoš. Ne iznenađuje, otac Ivan bio je brončani na Europskim prvenstvima 1990. i 1992.

I Marina Sumić iz Metalca u kategoriji do 62 kilograma navikla nas je na medalje. Nakon srebra iz Manchestera prije dvije godine, novo srebro iz Bakua. A dijelile su je sekunde od zlata. Švicarku Ninu Klaey pet je puta pobjeđivala, do Bakua, samo jednom je izgubila. Novi poraz u finalu u posljednjim sekundama nije lagan, ali Marina je bila odlična veći dio borbe i zaslužuje velike čestitke i za medalju i za kontinuitet.

Do najvećeg uspjeha karijere stigao je i Vedran Golec. Impresivan u borbama do finala. U finalu kategorije do 87 kilograma naletio je na boljega, Bjelorusa Silu Armana Marshalla. Prije Bakua jednom su se susreli, na Croatia Openu prošle godine, bolji je tada bio Golec.

Pokušao je Vedran sve, ulazio u otvorene razmjene udaraca loveći pred kraj borbe Bjelorusovu prednost, nije mu prošlo... U svakom slučaju najveći uspjeh karijere. Golec je viceprvak Europe i može uživati u tome naslovu.

Mladoj osamnaestogodišnjoj Mateji Kunović to je bilo prvo veliko natjecanje. I odmah bronca. Bila je odlična u polufinalu protiv nove europske prvakinje u kategoriji do 46 kilograma Francuskinje Mustaphe Hajer i tijesno izgubila 8:7.

Puno je razloga za zadovoljstvo i slavlje. Čestitke za odličan posao idu i trenerima Toniju Tomasu, Branimiru Blečiću i Ivici Klaiću, a ponos jer je Hrvatska velesila ostaje svima nama ljubiteljima taekwondoa.