Real Madrid - Bayern, finale prije finala

Real Madrid – Bayern Munchen... koliko god to otrcano zvuči, doista se može i mora reći da je to finale prije finala…

I jedni i drugi na impresivan su način došli do mjesta među četiri najbolje momčadi Lige prvaka i međusobnog dvoboja za mjesto u lisabonskoj završnici.

Real je najveći dio sezone imponirao svojom efikasnošću, a trenutak straha pretrpio je u Dortmundu, u uzvratnoj utakmici četvrtfinala, u kojoj je Kloppova družina pokazala da zaista ima njihov broj. I Bayern je imao trenutak straha, nakon onog Evrinog pogotka, ali prvo Mandžukić, pa Muller i Robben brzo su to riješili. S obzirom na koncentraciju kvalitete teško je i apsolutno nezahvalno ulaziti u nekakve prognoze, iako većina onih koji se usude, njemački klub guraju u ulogu favorita.

Presudna možda bude baš glad za ulaskom u finale, odnosno za osvajanjem ovogodišnje Lige prvaka, nego za nečim što se u oba tabora gleda kao nekakav viši, veći cilj. Real želi Decimu – deseti naslov europskog prvaka. Želja koja ih izjeda još tamo od 2002. kada su osvojili svoj posljednji naslov. Treba reći da Real ima priliku europski naslov uzeti i u košarkaškoj Euroligi. To bi tek raspametilo navijače u Madridu.

Snove o duploj europskoj kruni (nogomet + košarka) počeli su posljednjih sezona snivati i u Bavarskoj, ali prije toga žele obraniti naslov europskog nogometnog prvaka. A to je definitivno puno lakše zamisliti nego ostvariti.  Otkako je Lige prvaka, to nitko nije uspio, odnosno posljednje 24 godine – talijanski Milan 1989. i 1990. uspio je vezati dva naslova, ali tada se natjecanje zvalo – Kup prvaka.

Za one željne brojki ponudit ćemo sljedeće. Domaćini prve utakmice imaju niz od 17 utakmica bez poraza u europskim utakmicama na Santiago Bernabeu. Niz koji traje već pune tri godine, otkako ih je Barcelona, baš s Guardiolom na klupi, svladala 2:0. U međuvremenu su 15 puta slavili i dva puta odigrali neriješeno. Ono što ih brine, kad su Nijemci u pitanju, su dvoboji na njemačkom tlu i činjenica da su posljednje dvije sezone baš u ovoj fazi natjecanja ispadali baš od njemačkih klubova. Bayern je u prošlogodišnjem polufinalu uneredio drugog španjolskog velikana, Barcelonu, slavivši s 3:0 na Camp Nou, kasnije s ukupnih 7:0 prošao u finale.

I konačno, ono što sve nas treba neizmjerno veseliti jest da će i dvojica Hrvata u ovome dvoboju giganata imati svoju ulogu. I to značajnu, jer i Luka i Mario neizostavni su dio ovih savršenih nogometnih mehanizama. Jasno, njihove su uloge unutar tih mehanizama sasvim drugačije, ali odrađuju ih doista besprijekorno. Sigurno da bismo svi skupa više voljeli da smo ih na suprotnim strana vidjeli tek u Lisabonu, ali ovako barem imamo nekakvu garanciju da će jedan Hrvat (ne daj Bože neke ozljede ili kartona!!!), igrati u finalu Lige prvaka. Obojici sretno i neka pobijedi bolji…

Kraljevski klub vs FC Hollywood…blještavilo modernog nogometa na sve strane.
Kud god da krenete, sve pršti od nevjerojatnih brojki, strašne kvalitete, znanja, iskustva – čovjek se samo treba udobno smjestiti, okrenuti na HTV 2 i od 20 i 35 uživati u fantastičnome nogometu. Zapravo, uključite se i malo ranije, u 20 sati, pokušat ćemo i u našoj uvodnoj emisiji ponuditi štogod kvalitetnog i zanimljivog…