Povratak košarke

Ante Tomić najkorisniji je igrač Eurolige nakon veljače i u ožujku! Ta činjenica važnija je znamo li da u posljednjih 10 godina nitko nije u istoj sezoni dva puta proglašen MVP-om, a dovoljno ocrtava u kakvoj formi igra centar Barcelone.

Nakon uspjeha u Sloveniji, jer je četvrto mjesto ravno medalji, i ostali izabranici imaju dobru sezonu. Izbornik je dobio znatno pojačanje - sportskog direktora Nikšu Prkačina čijih sedam igranja na prvenstvima Europe obećaje da neće biti problema s odazivom na svjetsku smotru u Sevilli i Madridu. Najveći je problem razriješiti rak-ranu reprezentacije - razigravača.

Klubovi su u ABA ligi ove sezone napravili velik pomak kojem se nismo nadali. Prvi put u 13 godina ovog natjecanja imamo dva sudionika završnog turnira! Cedeviti je to i bio plan, pa neiskusna momčad, koja je to skupo platila u Eurokupu, ima rekordan broj pobjeda, već ima i osvojen Kup Krešimira Ćosića i premda 30 posto jeftinija nego lani, a i lišena usluga najskupljeg igrača Marka Tomasa, dobro gura. Prije dvije godine u Tel Avivu igrali su i finale, a uspiju li protiv Partizana, značilo bi to da se i Euroliga nakon jednogodišnjeg posta vraća u Hrvatsku. U ovom trenutku osigurali su bar kvalifikacije za elitnu ligu, iako je i Eurokup sve kvalitetniji.

Jasmin Repeša pokrenuo je ostale segmente u klubu koji postaje sve stabilniji i srećom financijski potkovan.

Pravo pozitivno čudo dogodilo se u Ciboni. Trenerski početnik Slaven Rimac bačen je u vatru, a potom i lišen usluga trojice igrača iz petorke. Potpomognut tek pomoćnikom Juricom Golemcem i iskusnim Vladom Vanjkom, praktički bez uprave, a pogotovo novca, izvukao je maksimum iz momčadi koja gotovo da i nema igrača osim petorke. Srećom, zaobišle su ih ozljede jer bi, primjerice, ozljeda Blassingamea dovela do borbe za ispadanje, a ovako su dogurali do završnog turnira. Ove ćemo godine imati srpsko-hrvatske okršaje, a lani su završnicu igrali samo srpski klubovi. Kapa dolje Cibosima!

Jedini naš klub koji je osvojio ABA ligu bio je prije 11 ljeta Zadar koji je 2003. u Ljubljani u doslovce vatrenoj atmosferi izbacio Zvezdu, a potom u finalu i Maccabi. Posljednje dvije sezone financijski potopljeni spašavali su se doslovce u zadnjim kolima. Lani protiv Splita koji nestaje s košarkaške karte, a ove protiv Olimpije. U novoj sezoni ponovno ćemo imati tri kluba u ligi, a realno i nemamo četvrtog...

U nikad financijski težoj sezoni ovakvi rezultati nedvojben su uspjeh. Stoga nije naodmet zaključiti da smo zadovoljni i reprezentativnim i klupskim povratkom hrvatske košarke.