Šimunićev odvjetnik sve nade polaže u CAS

Odvjetnik Damir Prtenjača uvjeren je da će Arbitražni sportski sud (CAS) u Lausannei dopustiti hrvatskom nogometnom reprezentativcu Josipu Šimuniću nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Očekivao sam da će FIFA-ina Komisija za žalbe, ako ne ukinuti, onda barem ublažiti Šimunićevu kaznu od deset utakmica zabrane nastupa, počevši od SP-a u Brazilu zbog skandiranja Za dom nakon utakmice s Islandom. Međutim svjestan sam i činjenice da 'vrana vrani oči ne kopa' pa ne mogu reći da je potvrda stava Disciplinske komisije FIFA-e veliko iznenađenje, ali nam daje realne izglede za uspjeh na CAS-u u Lausanni, izjavio je za Hinu njemački odvjetnik Davor Prtenjača.

Prema njegovim riječima, Komisija za žalbe nije se ni sastala, nego je odluku donijela nakon telefonskih konzultacija.

Tek smo 19. ožujka dobili odluku FIFA-e iako u njoj stoji da je donesena još 21. veljače, a oni o našoj žalbi nisu ni mogli raspravljati jer smo im je poslali s vrlo opsežnim obrazloženjem 17. veljače i to na njemačkom jeziku i u tom kratkom roku je nisu mogli prevesti na engleski, rekao je Prtenjača. Smatra da u FIFA-i nisu očekivali žalbu, već da će Šimunić prihvatiti kaznu kao što su je bez prigovora prihvatili u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS).

Gospodinu Vrbanoviću sam rekao da Šimunić ima pravo nastupa na prijateljskoj utakmici protiv Švicarske jer mu kazna počinje teći tek od SP-a u Brazilu, ali čelni ljudi HNS-a iz karijerističnih ili nekih drugih razloga svojim postupcima i izjavama nisu nimalo pomogli rasvjetljavanju slučaja Šimunić, dodao je Prtenjača.

Optimizam crpi iz činjenice da je CAS, u nastojanjima da ne ošteti sportaše, u nekoliko slučajeva dopustio nastupe dok se ne provede cijeli postupak.

Posljednji takav slučaj zbio se na nedavnim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju kada je Ruska Federacija kaznila jednu svoju sportašicu kojoj je A test na dopinškoj kontroli bio pozitivan. Žalila se CAS-u koji joj je dopustio nastup na ZOI-ju dok se ne dobiju rezultati B testa. Nastupila je u Sočiju, a kada je i B test potvrdio rezultat prve kontrole, bila je diskvalificirana, naglasio je njemački odvjetnik.

Kako postupci pred CAS-om traju od šest do osam mjeseci, Prtenjača očekuje da će taj sud donijeti odluku da Šimunić može nastupiti u Brazilu do okončanja postupka. Pritom je naglasio da se s njegovom ocjenom slaže i najbolji europski stručnjak za sportsko pravo Martin Nolte iz Kölna koji smatra da je FIFA dala dovoljno argumenata za pokretanje i dobivanje postupka pred CAS-om.

FIFA je moćna organizacija i za nju bi bilo teško priznati da će netko koga je ona drastično kaznila ipak nastupiti na SP-u u Brazilu, ali morat će poštovati odluku koju donese CAS, zaključio je Prtenjača.