Hirscher jači od vremena...

Iako je i ove sezone nedostajalo snijega na europskim skijalištima, Marcel Hirscher svojim se rezultatima pobrinuo da Austrijanci zadovoljno trljaju ruke. Svaka njegova pobjeda samo dodatno potiče interes za kupovinom skijaških karata, novih skija, opreme i svega ostalog što vam je potrebno za spuštanje niz nebrojene austrijske i staze ostalih skijališta diljem svijeta.

Svoj je doprinos tome naravno dala i odlična, ali i vrlo simpatična, te i prije osvajanja svog prvog Velikog kristalnog globusa prilično iskomercijalizirana skijašica Ana Fenninger. Reprezentativnom kolegi pošlo je to za skijom treći put zaredom, a tek mu je dvadeset i peta. Ima pred sobom još puno skijaških godina da dostigne, pa možda i prestigne, peterostrukog osvajača ukupne pobjede Luksemburžanina Marca Girardellija. Četiri puta Veliki su globus osvajali Gustav Thoni, Pirmin Zurbriggen i Hermann Maier, dok je možda i najveći slalomaš svih vremena (za sada) Ingemar Stenmark to učinio tri puta, kao i Phil Mahre.

Za svaki uspjeh, osim puno truda, treba imati i malo sreće, a Hirscher je imao sreću da je rođen u Annaberg-Lungötzu nedaleko Salzburga, ali i ono što je puno važnije za njegovu skijašku karijeru, okružen mnogobrojnim stazama smještenim u toj regiji. A kad tome dodamo još roditelje, oboje instruktore skijanja, skoro bismo mogli reći da je njegova karijera bila predodređena.

Mogla je ovo biti i priča o odličnom nizozemskom, a ne austrijskom skijašu, samo da je kojim slučajem uzeo majčino državljanstvo. Za domete koje dostiže Hirscher trebao je ipak biti okružen austrijskom infrastrukturom, ali i jako puno raditi, trenirati, buditi se prije svitanja, putovati stotinama i tisućama kilometara na natjecanja preko kojih je došao do Svjetskog kupa, a u konačnici i statusa najboljeg u  tome elitnom skijaškom natjecanju. Poznat po napadačkim i beskompromisnim vožnjama, u počecima karijere znao je takvim izdanjima dobrano trenirati živce svojim tadašnjim trenerima. Srećom po njega, bilo je ipak puno više uspješnih nego nastupa bez plasmana, iako ni takvih nije nedostajalo.

U Svjetskom kupu debitirao je zahvaljući tituli juniorskog prvaka u veleslalomu na završnici u Lenzerheideu,  na današnji dan prije sedam godina, 17. ožujka. Od tada do danas skupio je 127 nastupa u elitnome skijaškom društvu, od čega je gotovo pola puta završavao na postolju, 58 puta, od toga 23 puta bio je na najvišoj stepenici! Svemu tome treba pridodati i jednu olimpijsku, te dvije medalje sa svjetskih prvenstava. Zanimljiv je podatak da je na onome u Val d' Isereu 2009. godine bio četvrti, a kombinacijsku mu je medalju preoteo naš Natko Zrnčić Dim, koji skuplja FIS bodove na NOR AM utrkama ne bi li sljedeće sezone imao što bolje startne pozicije u Svjetskome kupu.

Hirscher će pak imati crveni startni broj u slalomu zahvaljujući odlučnom i odličnom nastupu na posljednjem natjecanju te discipline. kada je Mali globus u zadnjoj utrci preoteo Felixu Neureutheru. Netko odozgo je izgleda izjednačio račune, jer Nijemac je dan ranije, stigavši na treću poziciju ispred Marcela, gurnuo veleslalomski globus u ruke Teda Ligetya. Već sada možemo biti uvjereni da će i iduća sezona, koja počinje tradicionalno veleslalomom u listopadu na ledenjaku u Söldenu, biti puna uzbuđenja. Garantiraju nam to utrke u kojima samo jedna jedina stotinka sekunde može odlučiti o cijeloj sezoni, a  ponekad i o cijeloj karijeri skijaša. Ona Hirscherova za sada u borbi protiv štoperice uvjerljivo pobjeđuje.