Zagrebački medvjed pokazao svoju snagu

Medveščak je završio svoje putovanje. Skeptici su morali priznati. Pothvat, prava ekspedicija ruskim ledenim prostranstvima završila je uspješno.

Arhiva Medveščakovih utakmica u premijernoj sezoni KHL-a


Momčad složena od AHL profesionalaca i NHL veterana dokazala je da se može nositi s najboljima. Sjećate li se 6 . rujna prošle godine i strašne, nevjerojatne pobjede 7:1 nad CSKA i crvenom armijom Aleksandera Radulova. Bomba koja je odjeknula Rusijom pokazala je da taj pitomi zagrebački medvjed itekako može ujesti. Bila je to samo najava sezone koja je zabilježena kao debitantski rekordna u povijesti ovog natjecanja.

Ključni potez Damira Gojanovića bilo je postavljanje Aarona Foxa na mjesto glavne osobe za slaganje rostera, svojevrsnog sportskog direktora. Osim što je bio dobar igrač Lisica ima sjajne veze u Sjevernoj Americi. Slomio je Jonathana Cheechooa koji je tražio novi početak. I našao ga u Zagrebu. Kurtis Foster bio je najveće aktivno ime. Bilo je dosta NHL podcjenjivanja. Foster je došao zabijati u jedan Zagreb, u jedan mali klub za koji nikada nije čuo, a onda se u njega zaljubio.

Vesce, Linglet, Ellison, Brust, Dekanich, Ryan. Sve su to slične priče. Trebala im je odskočna daska za dalje, za milijune koje skriva rusko hokejaško tržište. I našli su je.

Križaljke nove momčadi uskoro će se početi slagati. I nemojte se iznenaditi kada vidite potpuno nova imena. Foster i ostatak brloga ovdje su došli pokazati se, u zagrebački izlog i to su napravili u velikom stilu. Zbog toga im hvala i sretno, do nekog novog susreta.

I mogući, vjerojatni odlasci su najbolja moguća reklama za Medveščak. Jer sada će doći još bolji, kvalitetniji. Tamo daleko, preko bare igrači su čuli za sve ovo. Za mogućnost ulaska na novo tržište. Foxu će posao time biti znatno lakši. Zagreb više nije nepoznanica. Ovdje se dobro radi i dobro trži. Nemojte se iznenaditi kada u rujnu na led Doma sportova izađu neke nove, velike face.

A mi čekamo.

Doigravanje i 4 ogleda i poraza od Leva iz Praga pokazali su jasno, kristalno jasno nedostatke. Nedostatke prvenstveno novca. Vehanen, Kapanen, Novotny, Thörnberg. Ta četvorica imaju godišnje ugovore kao cijela svlačionica Medveščaka. Ta četvorica imaju svjetske zlatne medalje, olimpijska srebra i bronce. Pametnom dovoljno. Od njih nije bilo sramota izgubiti. Samo realnost. Da, možemo kritizirati vratare, oni nisu bili na razini. Jednog od njih sigurno nećemo gledati dogodine.

Još jedan projekt Damira Gojanovića zaslužuje pohvale, od nekih i čuđenje, ali i molbu. Ovo želimo i dalje. Želimo biti dio KHL obitelji i u godinama koje dolaze. Koliko će to biti lagano? Niti malo.