Eksperiment (ni)je uspio

Operacija Brazil počela je korektno za  Hrvatsku. Naš izbornik Niko Kovač pokušao je s eksperimentom u prvom poluvremenu,  bez udarnih zvijezda Modrića i Mandžukića. Ali kada je vidio da visimo ko lusteri pred porazom morao je u vatru poslati  sve zvijezde i na kraju je izvukao miroljubivih 2:2.

Hrvatska je zaigrala u rasporedu 4-2-3-1, kao što je i najavio,  s Jelavićem kao isturenim napadačem. No u  prvom dijelu vatrena je vrsta bila samo jedanput u 100-postotnoj prilici za pogodak i to kod 0:0, kada nije dobro reagirao Perišić na povratnu loptu  Pranjića.

Švicarska je pokazala zašto je trenutačno šesta reprezentacija svijeta, vrlo kvalitetno je kontrolirala sredinu terena, munjevito izlazila u kontre  i sasvim zasluženo vodila s 2:1 nakon poluvremena.

Do prvog pogotka došli su zbog nespretnosti Maleša i sjajne reakcijom Josipa Drmića. On je najprije povaljao Ćorluku, a zatim fantastično potegao s ruba šesnaesterca. Devet minuta poslije Hrvatska je izjednačila iz  prekida. Korner je izveo Rakitić, a nakon što do lopte nisu uspjeli u skoku doći Jelavić i Lovren trbuhom ju je primirio Olić i poslao u mrežu. No već u sljedećoj minuti Švicarska je imala 2:1. Stoper Von Bergen je u panici ispucao jednu loptu naprijed, Drmić je opet bio brži i spretniji od svih i matirao je Subašića.

Drmić je inače igrač Nurnberga hrvatskog podrijetla, ali ga nitko nikad nije zvao u hrvatsku reprezentaciju, pa je prihvatio švicarski poziv. Poput Marija Gavranovića u Splitu 2012. godine, kada je Švicarska pobijedila Hrvatsku s 4:2 u debiju Igora Štimca, i Drmić je svoje prve pogotke zabio svojoj nesuđenoj reprezentaciji.

U nastavku Niko Kovač  najprije šalje u vatru Mandžukića i Eduarda, a nešto kasnije i Luku Modrića, pa Hrvatska konačno počinje dobijati obrise prave momčadi. Na ruku su nam doduše išle i brojne promjene kod domaćina. Naši do izjednačenja dolaze u 54. minuti zahvaljujući neuništivom Ivici Oliću. On je izvrsno pobjegao, Kovačić ga sjajno poslužio a Olić je iz vrlo teške situacije pogodio suprotni kut Benagliove mreže. Spasio nas je od poraza, ali i nervoze koja bi sigurno nastala u isčekivanju Svjetskog prvenstva.

S 2:2 oba izbornika imaju mir i mogu se baciti na proučavanje slabosti suparnika, koji su sinoć također igrali. Neke odgovore oko dvojbi koje su imali su sigurno dobili, a ostale će riješiti u dva preostala susreta do starta brazilske smotre.