Vijest o Šimunićevoj kazni obišla svijet

Hrvat Josip Šimunić propušta Svjetsko prvenstvo zbog "pronacističkog" povika, naslov je teksta koji je objavljen na stranicama CNN-a.

Hrvatska je već kažnjavana i od FIFA-e i UEFA-e zbog ponašanja svojih navijača. UEFA je tijekom Europskog prvenstva 2012. nekoliko puta kaznila Hrvatsku zbog nereda i rasističkog ponašanja navijača, piše CNN.

Šimunić je persona non grata u Južnoj Americi!, objavio je njemački Bild. Dugogodišnji igrač Bundeslige potpuno je marginaliziran i nepoželjan na Svjetskom prvenstvu u Brazilu nakon skandaloznog povika, objašnjava se u tekstu.

Prema pisanju engleskog The Telegrapha, hrvatski se branič od SP-a oprostio zbog fašističkog ispada. Naglašavaju da je Šimunić nakon što je protiv njega 22. studenoga pokrenut disciplinski postupak izdao priopćenje u kojem je zanijekao bilo kakav politički kontekst povika.  

Daily Mail prenosi kako su Hrvatski nogometni savez (HNS) i izbornik Niko Kovač stali uz Šimunića ocienjujući kaznu koja ih je šokirala "drakonskom", najavljujući da će mu pomoći u žalbi na kaznu.

Kanadski The Province ističe da je to posljednji u nizu incidenata koji diskreditiraju hrvatski nogomet nakon što je predsjednik UEFA-e opisao da su se "hrvatski navijači najgore ponašali na Euru 2012."

Osim toga, svi mediji ističu da je ova kazna i odraz FIFA-ine odluke da strože kažnjava rasizam i diskriminaciju na utakmicama.