Goodbye Joe!

Josip Šimunić htio je završiti svoju nogometnu karijeru nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu. S 35 godina "na leđima", trebao je otići u velikom stilu, kao nogometna legenda koja je odigrala za Hrvatsku 105 utakmica, kao kapetan Dinama u koji je stigao kao zvijezda iz Bundeslige.

Iako rođen u Australiji, Šimunić je oduvijek samo razmišljao i sanjao o igranju za Hrvatsku i u Hrvatskoj. I taj san mu se ostvario!

A onda je poželio ostvariti jedan drugi "san". Nakon utakmice s Islandom, usred Maksimira, u zanosu i slavlju uzeo je mikrofon i najprije rekao: Ovo sam oduvijek želio učiniti. Pomislih, zahvalit će navijačima, otpjevati nešto s njima, ali ne – otišao je korak dalje, u stvari otišao je predaleko uzviknuvši "za dom". U tom trenutku doživio je ovacije "spremnih" navijača, ali vrlo brzo stigle su osude, kazne…

Na kraju i ona disciplinske komisije FIFA-e, ona od koje je najviše strahovao, ona koja je vjerojatno označila i obilježila kraj njegove karijere – jer deset utakmica neigranja za reprezentaciju znači upravo to. Čak i da mu nakon žalbe prepolove kaznu, opet je jasno da Šimunić za reprezentaciju Hrvatske neće igrati u Brazilu, a vrlo izvjesno ni nakon Brazila.

Da li je to što je napravio i što ga je na kraju skupo stajalo učinio smišljeno, da li u afektu, nepromišljeno – možda jednoga dana saznamo. Jer, nakon što je odmah nakon utakmice izrekao "opravdanje" da je sve što je rekao, rekao iz domoljubnih, a ne iz rasističkih, nacističkih ili bilo kojih drugih pobuda, mnoge nije baš uspio uvjeriti u svoju nevinost. I onda je zašutio, više ne govori ni o čemu pred novinarima ni pred javnošću, iako ga pamtimo kao sportaša koji je, i kada su drugi nogometaši "bježali", uvijek spremno stao pred mikrofone i rekao što misli o utakmici, o suparniku, o svojoj igri i igri svoje momčadi. Ali kad je on sam poželio i uspio uzeti mikrofon u ruke, onda je to završilo ružno i tužno.

U svakom slučaju, Josip Šimunić je ušao u povijest već prije, kao jedini nogometaš koji je na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine uspio od suca Grahama Polla dobiti čak tri žuta kartona i tek onda crveni! Bilo je to u utakmici protiv njegove rodne Australije, bilo je to u posljednjoj utakmici koju je Hrvatska odigrala na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Nakon osam godina, Hrvatska će ponovo igrati na najvećoj svjetskoj nogometnoj pozornici. Nesretni, nespretni, nepromišljeni Joe zahvaljujući vlastitoj gluposti – zacijelo neće više nikada.

Goodbye Joe! Veliku nogometnu karijeru ne može ti oduzeti nitko – ali pamtit će te po nekim drugim stvarima.