Šimuniću deset utakmica suspenzije!

FIFA je odlučila drastično kazniti hrvatskog reprezentativca Josipa Šiminuća zbog povika Za dom na Maksimiru nakon što je Hrvatska u dodatnim kvalifikacijama prošla Island. FIFA je kaznila Šimunića s deset utakmica suspenzije te će propustiti nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a morat će platiti i 30.000 švicarskih franaka.

Marijo Mandžukić je zbog crvenog kartona na istom dvoboju kažnjen sa samo jednom utakmicom neigranja te će propustiti otvaranje SP-a protiv Brazila.

Šimunić je nakon završetka utakmice, u kojoj je Hrvatska slavila s 2:0 i tako izborila plasman u Brazil, uzeo mikrofon te nekoliko puta uzviknuo Za dom na što mu je publika s tribina odgovorila sa Spremni. Disciplinska komisija FIFA-e je takvo ponašanje okarakterizirala diskriminatornim.

Igrač i publika su koristili povik kojeg je tijekom Drugog svjetskog rata koristio fašistički ustaški pokret. Stoga je Disciplinska komisija zaključila kako je njihovo ponašanje bilo diskriminirajuće. Uzevši u obzir sve okolnosti ovog slučaja, posebice ozbiljnost incidenta, komisija je odlučila kazniti igrača s deset utakmica neigranja, objavila je FIFA.

Usto, Šimuniću će tijekom odsluživanja kazne biti zabranjen i ulazak na stadione tijekom odigravanja tih utakmica.

HNS je također kažnjen sa 70.000 švicarskih franaka.