Riječka nogometna jesen za pamćenje

Brojne su generacije navijača Rijeke odrastale na pogotku Danka Matrljana velikom madridskom Realu u jesen 1984. Nove generacije imaju svog heroja, Gorana Mujanovića, personifikaciju najvećeg europskog uspjeha u klupskoj povijesti.

Nisam zadovoljan. Daleka putovanja i potpuno nepoznati protivnici, prokomentirao je kratko na pripremama u Kranskoj Gori Matjaž Kek ždrijeb drugoga pretkola Europa lige. Kuglice su Bijelima namijenile boljeg iz dvoboja između velškog Prestatyn Towna i latvijskog Liepajas Metalurga.  Iz današnje perspektive taj oprez i zabrinutost djeluju pomalo komično. No, ruku na srce, malo je tko tada očekivao da će Riječani na europske oglede putovati u zimskim kaputima.

Nakon dvije ozbiljnije trening utakmice s velškim amaterima, ždrijeb je Bijele odveo put prve ozbiljne prepreke, Žiline, nedavnog sudionika Lige prvaka. Što li je mislio trener slovačke momčadi Adrian Gula kada je nakon prve utakmice i poraza 2:1 na Kantridi zaključio kako je zadovoljan i kako njegova ekipa sigurno prolazi dalje, ostat će nepoznanica. Jedno je sigurno, zbog te krive procjene Europa ligu je gledao na malom ekranu.

Ono što je uslijedilo, zauvijek će ostati u sjećanju ljubitelja nogometa na Kvarneru. Brojne su generacije navijača Rijeke odrastale na pogotku Danka Matrljana velikom madridskom Realu u jesen 1984. godine.  Nove generacije imaju svog heroja, Gorana Mujanovića, strijelca gola u sudačkoj nadoknadi susreta na Mercedes Benz Areni, personifikaciju najvećeg europskog uspjeha kluba s Kantride. Doček tisuće navijača u krčkoj zračnoj luci te desetaka tisuća na riječkom Korzu, neizbrisive su slike u novim stranicama klupske povijesti.

Nisu se Riječani osramotili ni u skupnoj fazi. Težak poraz na otvaranju u Guimaraesu ima kakvo takvo opravdanje u brojnim izostancima zbog ozljeda. Pod stijenama Bijele nitko nije nadigrao, Betis, Lyon i Vitoria Kvarner su napustili bez već unaprijed upisanih bodova. Uspjelo je Riječanima u završnom dvoboju u Sevilli ono što im nije pošlo za rukom na Gerlandu, donijeti i bod s gostovanja. Šlag je to na tortu uspješne europske nogometne jeseni.

Završili su Riječani s vrlo dobrim prvi razred europskog nogometnog školovanja. Naučili su osnove o detaljima koji često predstavljaju jezičac na vagi između neodlučenog i pobjede, ali i u konačnici čine veliku razliku između najvećih, velikih i ostalih momčadi.