Šepavi ples kuglica

Još nisam ni krenuo pisati ove retke kad sam dobio nekoliko poruka o rezultatima ždrijeba. Kako se mi Hrvati ne možemo složiti ni u čemu, tako su i te poruke dijametralno suprotnog karaktera. Jedna skupina bliže šanka likuje "što ćeš bolje, igramo otvaranje s Brazilom, gledat će nas cijeli svijet..." Drugi očajavaju dobili smo užasnu skupinu s nabrijanim domaćinom, Meksikom od kojeg smo već izgubili i afričkom nepoznanicom.

Istina je, kao i obično, negdje u sredini ali da smo mogli proći bolje mogli smo i u sportskom i u logističkom smislu. Tako Sušićevi Bosanci prvu utakmicu igraju protiv Mesija i Argentine na legendarnoj Maracani, a uz njih su dobili Iran i Nigeriju. Što tek reći za skupinu Belgija, Alžir, Rusija, Koreja? Dojam je da je ždrijeb bio neujednačen s različitim težinama skupina što je posljedica lošeg izbora nositelja i kompromisa koje je FIFA radila u samoj pripremi izvlačenja.

Ipak, nećemo kukati – idemo redom:

BRAZIL
Otvaramo sa domaćinom u Sao Paolu, a ta tradicija je ustvari novijeg datuma. Sve do Svjetskog prvenstva 2002. Mundial su otvarali svjetski prvaci, no tada je odigrana jedna od najspektakularnijih utakmica u kojoj je Senegal pregazio tadašnje prvake Francuze. Od 2006 čast otvaranja ima domaćin, pa će nakon Njemačke i Južne Afrike svjetski festival nogometa otvoriti Brazilci i naši "Vatreni". Bit će to utakmica u kojoj posebna motivacija nije potrebna, i za nju se nekako najmanje bojimo. Kako god prošlo još nam ostaju dvije prilike za popravak dojma. Brazilci su odmah bili predodređeni za poziciju A! i u prvoj fazi odabrali su igrati u 3 različita grada, ali ne u Riu i na Maracani. To čuvaju za samu završnicu. Igra se na Sao Paolo Areni, ako se do kraja izgradi. Zasada je jedan od najproblematičnijih u Brazilu, a krajem studenog tijekom  ubrzanih građevinskih radova poginula su dvojica radnika. Jednog dana bit će dom nogometnog kluba Corinthians.

KAMERUN
Nakon karnevala i burnog uvoda slijedi otrežnjenje i povratak u realnost, što znači put u 3000 kilometara udaljeni Manaus, grad na rubu Amazone. Za momčad možda i neće biti posebni napor jer je pod budnom paskom FIFAinih činovnika, ali možemo zamisliti muke navijača koji će se pokušati što jeftinije i sigurnije transportirati s jednog na drugi kraj kontinenta.

Prosječna temperatura u Manausu rijetko se spušta ispod 30 stupnjeva, klima je tropska a najveći problem je vlaga koja se uvlači u sve pore kože i odjeće. Tu je još i potpuno nepoznati protivnik. Na velikim natjecanjima još nikad nismo igrali protiv afričkih momčadi, a Kamerun je tipični predstavnik nogometa crnog kontinenta. Puno oscilacija, od odličnih do katastrofalnih utakmica, nadamo se da će s nama biti ono drugo. Imaju veterana Eto'a ali i cijeli niz solidnih klupskih igrača kao što su Webo (Fenerbahče) ili Song (Barcelona).
 
MEKSIKO
Naš "križni put" po južnoameričkom kontinentu završit će u Recifeu i tako ćemo prevaliti više od 5000 kilometara. Tu nas čekaju naši "kompanjerosi" Meksikanci koji su nam zagorčali život u Japanu 2002, pobijedivši nas 1-0 (Quathemoc Blanco iz jedanaesterca). Mnogi će reći da su Meksikanci nikad slabiji, prošvercali su se na Mundial tek nakon play-offa u kojem su izbacili slabašni Novi Zeland. Tijekom kvalifikacija u CONCACAF zoni uspjeli su promijeniti četiri izbornika, a u Brazil ih je na kraju  odveo Miguel Herrera. Oslanjaju se uglavnom na igrače iz domaće lige , ali i u Europi imaju svoje adute – Chicharito Hernandez (Manchester Utd) i Giovanni Dos Santos (Villarreal).

Prođemo li cijeli ovaj pakao, u nastavku nas čekaju još veća iskušenja. Nekako je u sjeni ostala činjenica da se naša skupina A križa sa skupinom B u kojoj su Španjolska i Nizozemska.  Dakle, ako preživimo Brazil i ostale plutajuće mine čekaju nas finalisti prošlog Svjetskog prvenstva Španjolci i Nizozemci. Živio ždrijeb!