Vaučerizacija je doista pomirila hrvatske navijače

Tri utakmice Dinama i Hajduka u samo 18 prosinačkih dana tema su koja će nesumnjivo biti najzastupljenija u nogometnim kuloarima posljednjeg mjeseca 2013. godine.

Uvijek su vječni hrvatski derbiji više od nogometa, no ako je suditi po prvoj od te tri utakmice – dva su velika razloga za zadovoljstvo ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu. Prvi je igra koju su prikazali i Modri i Bili, te sva nepredvidivost nogometa u rezultatskom smislu. Drugi, onaj navijački, u kojem je bilo lijepo vidjeti suprotstavljene navijačke skupine kako kohabitiraju na istoj tribini.

Udruživanje hrvatskih navijača protiv vodstva HNS-a traje već nekoliko godina, a doživjelo je procvat na nedjeljnoj utakmici Dinama i Hajduka, jer na njoj su prvi put surađivale dvije najveće skupine – Bad Blue Boysi i Torcida. Surađivat će, kažu, i dalje, iz revolta prema vaučerizaciji. Smatraju, kako nedvosmisleno izjavljuju, da iza nje stoji Zdravko Mamić, koji ju je neposredno pred utakmicu ukinuo. Navijači su svojim ponašanjem odgovorili Mamiću koji se u petak pitao žele li mediji da se prolije hrvatska krv na stadionu. Već u srijedu bi na istočnoj tribini Maksimira trebali ponovno vidjeti ujedinjene Boyse i Torcidaše, a možemo se samo nadati da će idila potrajati.

Jedina zamjerka na račun navijanja odnosi se na neprimjerene povike koje odavno osuđuje cijeli civilizirani svijet. U najmanju ruku neshvatljivo je veličanje pokliča Josipa Šimunića, zbog kojeg mu prijeti najmanje pet utakmica zabrane nastupanja za reprezentaciju. No, možda je previše očekivati da navijači naprave više od jednog klika odjednom. Zasad im dajemo veliki plus za zajednički dolazak na istu tribinu, a parole koje s tolikim žarom izvikuju ipak će u budućnosti trebati mijenjati. Veliku odgovornost tu ima i vlada, jer, ne zaboravimo, probleme u Engleskoj je riješila Margaret Thatcher, a kod nas već godinama vladajuće garniture ostavljaju ista otvorena pitanja svojim nasljednicima.