Matematika za europsko proljeće

Riječani za europsko proljeće moraju svladati Vitoriju na Kantridi i Betis u Sevilli. Pri tom im se moraju poklopiti još neki rezultati, a kombinacija u skupini "I" ima puno.

Malo je tko očekivao da će nogometaši Rijeke dva kola prije kraja natjecanja po skupinama Europa lige imati kakve-takve šanse za prolaz u slijedeću fazu natjecanja. Iako je sam plasman u grupnu fazu veliki uspjeh, zašto se ne pozabaviti kombinacijama koje Bijelima, nakon duge 33 godine i sraza s Juventusom, jamče proljeće u Europi.

Da bi nakon Varteksa 1999. godine bili prvi hrvatski klub koji je prezimio u Europi, Riječani moraju iz slijedeća dva susreta osvojiti svih šest bodova. Ne osvoje li, sve daljnje kombinacije padaju u vodu. Kako ne odlučuju više sami o svojoj sudbini, svoj će dio morati odigrati i Božica sreće.

Neodlučen ishod u srazu Lyona i Betisa Riječanimanikako ne odgovara. U tom slučaju Španjolci odlaze na nedostižnih devet bodova, a Lyon bi i neodlučenim ishodom u posljednjem kolu zatvorio Rijeci daljnji put. Niti pobjeda Betisa nije "dobitna" kombinacija jer bi u zadnjem kolu Riječani ponovno ovisili o drugom paru u skupini, tj. Lyon ne bi smio pobijediti u Guimaraesu. Riječanima u prilog ide činjenica da bi u tom slučaju i Portugalci imali svoju šansu, nadajući se porazu Bijelih u Sevilli, i Lyon sigurno ne bi imao lak posao.

U slučaju pobjede Lyona na Gerlandu nad Betisom, Rijeka i Betis bi u posljednjem kolu, u izravnom dvoboju odlučivali o drugom putniku iz skupine "I", neovisno o ishodu susreta u Guimaraesu. I minimalna pobjeda u tom slučaju Bijelima osigurava nastavak natjecanja. Loša strana ove kombinacije je što jamči i mobilizirani Betis koji će u 90 minuta spašavati propušteno, a davno zacrtano.

Nakon utakmica ovoga četvrtka znat će se nešto više. Bijeli porazom ili neodlučenim gube sve šanse za prolaz, a samo Betis pobjedom osigurava kolo prije kraja nastup u 1/16 finala neovisno o drugim rezultatima.  Vitoria bi se porazom na Kantridi i pobjedom Lyona, već u ovaj četvrtak oprostila i od teoretskih šansi za nastavak natjecanja. Lyonu niti jedan ishod ne jamči konačno rješenje prije utakmica posljednjeg kola.

Ova je generacija nogometaša Rijeke pokazala, prije svega u Stuttgartu, da ništa nije nemoguće i nedostižno. Tako niti ove kombinacije možda nisu puka teorija.