Kazne zbog neprimjerenog slavlja

Neprimjereni potez hrvatskog nogometnog reprezentativca Josipa Šimunića koji je pobjedu protiv Islanda i plasman na SP 2014. u Brazilu proslavio s navijačima uz povike 'Za dom spremni', podsjetio je na slične primjere iz svijeta sporta.

Najpoznatiji su slučajevi bivšeg talijanskog nogometaša, a sada trenera Paola di Canija, grčkog nogometaša Giorgosa Katidisa, bivšeg vratara australske reprezentacije Marka Bosnicha te bivšeg čelnika Međunarodne automobilističke federacije (FIA) Maxa Mosleyja.

Ikona navijača Lazija, Di Canio, 'proslavio' se rečenicom 'Nisam rasist, ja sam fašist'. Di Canio se u travnju ove godine kada je preuzimao Sunderland branio kako to nije rekao, no nikada nije skrivao da je pristaša Benita Mussolinija čiji portret ima tetoviran na tijelu.

Di Canio je u prosincu 2005. nakon pobjede protiv Livorna salutirao s visoko uzdignutom desnicom zbog čega je kažnjen s jednom utakmicom neigranja i 10.000 eura. Njegov fašistički pozdrav izazvao je osudu javnosti i brojne židovske zajednice u Italiji. Međutim, Di Canio se nije previše uznemirio.

Pozdravio sam svoje ljude na način koji je za mene simbol pripadnosti grupi koja cijeni prave vrijednosti. Ponosan sam na takve ljude i nastavit ću ih pozdravljati na taj način, poručio je napadač Lazija. Dvije godine poslije našao se na udaru javnosti nakon što je prisustvovao pogrebu neofašista Paola Signorellija koji je sudjelovao u terorističkom napadu bombom na željezničkom kolodvoru u Bologni 1980. kada je ubijeno 85 osoba. Signorelli je za sudjelovanje u napadu osuđen na osam godina zatvora.

Međutim, Di Canio ima i drugo lice. Uvijek je rado sudjelovao u kampanjama protiv rasizma, a 2001. dobio je Fifinu nagradu za fair play, kada je u utakmici protiv Evertona zaustavio akciju i odbio postići pogodak jer je protivnički vratar ozlijeđen ležao na travnjaku.

U travnju ove godine nacističkim pozdravom pogodak je proslavio i veznjak atenskog AEK-a Giorgos Katidis. Grčki nogometni savez 20-godišnjeg Katidisa kaznio je s pet utakmica suspenzije i 1.000 eura kazne, ali i doživotnom zabranom igranja u grčkoj reprezentaciji. Klub ga je suspendirao do kraja prvenstva.

U listopadu 1996. tadašnji vratar Aston Ville Australac hrvatskih korijena Mark Bosnich 'salutirao' je ispred tribine s navijačima Tottenhama za koje navija veliki broj Židova. Bosnich se odmah ispričao kazavši kako je to bila 'neslana šala'.
Žao mi je zbog gluposti koju sam učinio. Tada mi nije palo na pamet kako bih svojim potezom mogao nekoga uvrijediti ili povrijediti, izjavio je Australac koji je branio i za Manchester United te Chelsea. Vodstvo FA-a kaznilo ga je s 1.500 eura.

Krajem ožujka 2008. izbio je i veliki skandal u Formuli 1 kada je tadašnji predsjednik Međunarodne automobilističke federacije (FIA) Max Mosley 'ulovljen' kako se zabavlja s pet prostitutki odjeven u nacističku uniformu. Filmić je snimljen u jednom londonskom apartmanu uređenom u duhu nacističkih logora za vrijeme II. svjetskog rata. Židovske udruge u Velikoj Britaniji zatražile su njegovu smjenu, no usprkos skandalu Mosley je ostao na poziciji predsjednika FIA-e još godinu dana kada ga je naslijedio Francuz Jean Todt.

Hrvatski reprezentativac Šimunić kažnjen je s 25.000 kuna nakon što je zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo protiv njega podignulo prekršajni nalog. Tužiteljstvo je nogometaša Dinama teretilo zbog prekršaja Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima jer je raspirivao rasnu mržnju i uznemiravao ostale sudionike javnog okupljanja pa mu je izreklo maksimalnu novčanu kaznu koja prema zakonu iznosi 25.000 kuna.

Šimunić je prijavljen i Etičkom odboru Hrvatskog olimpijskog odbora. Prijavu je poslao ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović poručivši kako je 'Šimunić povrijedio dostojanstvo pojedinca te da je njegovim ponašanjem došlo do diskriminacije na osnovi rase, spola, etike, vjere, filozofskog i političkog mišljenja, kao i do nepoštovanja načela i pravila utvrđenih Olimpijskom poveljom, Etičkim kodeksom Međunarodnog olimpijskog odbora, Zakonom o sportu ili Statutom HOO-a'.

Istragu o Šimunićevu ponašanju nakon utakmice protiv Islanda otvorila je i Međunarodna nogometna federacija (FIFA). Krovna nogometna organizacija za sada istražuje izvješća delegata i skuplja informacije.