Modrić opasan lik u Reykjaviku

U ledenu zemlju naši su nogometni reprezentativci stigli u srijedu oko 20 sati po lokalnom vremenu, nakon ugodnog, ali skoro petosatnog leta iz Zagreba. Da, Reykjavik je daleko, ali je, istina, na obilaznom putu prema Brazilu, i geografski i nogometno - Hrvate opet čeka lutrija dodatnih kvalifikacija. U sva tri dosadašnja pokušaja bili su uspješni.

Na Islandu ima nešto malo snijega, ali on ne bi smio predstavljati problem, s obzirom da je stadion pokriven i grijan. Naši će ga nogometaši isprobati na službenom treningu. Islanđani čuvaju travnjak i njihova reprezentacija je vježbala ovoga tjedna na drugom igralištu. Štoviše, zamolili su i naše da treniraju negdje drugdje, ali to ne dolazi u obzir - prema pravilima, gostujuća reprezentacija ima pravo trenirati dan prije utakmice na stadionu na kojem se igra i Niko Kovač će tu mogućnost sigurno iskoristiti.

Svi kao problem navode vjetar, on je zaista neugodan, hladan i jak, osjetili smo to najbolje pri spuštanju aviona - prilično se ljuljalo, a i po izlasku iz zračne luke kada smo udahnuli svježi Islandski zrak. Ali, kraj je studenog mjeseca, snijega i vjetra ima i u Hrvatskoj, pa ne treba čuditi što ga ima i na Islandu. A na utakmici bit će sigurno vatreno, nadamo se samo da vatre ima u nogama i srcima hrvatskih nogometaša.

A za onim najpoznatijim, Lukom Modrićem, u Reykjaviku je raspisana pomalo šaljiva potjernica koja zvuči otprilike ovako: "Imamo dojavu da u zemlju ulazi vrlo opasan tip, molimo vas da ga zaustavite odmah u zračnoj luci. Navodno se odaziva na ime Luka Modrić." Islandska policija je šalu prihvatila pa na to čak i odgovorila: "Ovo je vrlo ozbiljna tema pa ćemo joj tako i pristupiti istog trena."

Naravno, Modrić je sa smiješkom ušao u zemlju u kojoj u stvari u zračnoj luci i nema ozbiljne ni carinske ni kontrole putovnice, iako Island nije u Europskoj Uniji.

Počeli su pristizati i prvi navijači, trebalo bi ih biti 500, toliko je HNS dobio ulaznica. "Sretnici" koji su došli do ulaznica i skupili dovoljno novca za ovaj "skupi" izlet, imat će što vidjeti na Islandu i osim utakmice. Tu su čuveni gejziri, impresivni "zlatni slapovi"  i "Plava laguna" (u stvari vrsta "toplica" u kojima voda užasno smrdi po sumporu).

A valjda ćemo imati što vidjeti i na utakmici, naravno, kada je u pitanju Hrvatska, s obzirom da ono što su naši najbolji nogometaši prikazivali u posljednje vrijeme u nacionalnom dresu, nije bilo baš gledljivo. Ali, važno je biti najbolji kada je najvažnije - a to je ovoga petka u Reykjaviku i u utorak u Zagrebu - dvije utakmice koje kroje na neki način i sudbinu i budućnost hrvatskog nogometa. Ne otići drugi put zaredom na Svjetsko prvenstvo, bilo bi ipak previše tužno.