Sve je mirisalo na blamažu

Ako je dopušteno suditi prema dojmu iz Osla, s trodnevnog izuzetno jakog turnira, Hrvatskoj se ne piše dobro na Europskom prvenstvu. Naši su rukometaši naime pobijedili samo Norvešku i to u susretu koji nije mogao nikoga oduševiti. Bila je to pobjeda izborana na individualnu kvalitetu, a nikako ozbiljan momčadski pristup.

Danska je karakterom naplatila sve naše pogreške i taktičku nediscipliniranost te upisala minimalnu pobjedu koja joj je na kraju donijela prvo mjesto. S Francuskom smo stoga očekivali pravu reakciju, i kao znak iskupljenja, ali i kao potvrdu da ovdje nisu došli na izlet. Nažalost to se nije dogodilo. U jednom trenutku sve je mirisalo na blamažu, jer Francuska je u 27. minuti imala 13:4. Ne sjećam se kada su naši rukometaši zabili tako malo pogodaka u prvom dijelu. Ipak serijom od 3:0 malo su ublažili konačni ishod prvog poluvremena, ali gorak okus je ostao. U nastavku su se malo trgnuli, nekoliko puta stigli na –4, ali ne i ispod toga. Vukli su nas Alilović i Duvnjak i samo zahvaljujući njima izvukli smo „podnošljivih“ 29:24.

U čemu je problem. Izbornik Slavko Goluža mora hitno naći odgovor. To je potpuno ista reprezentacija, čak i jača od one koja je fantastično funkcionirala na Svjetskom prvenstvu. Zašto je izostao pravi pristup. Vaditi se na umor nije baš pristojno. U istom su loncu i Danci i Francuzi i Norvežani pa ipak ginu za svaku loptu.

Svi mi zajedno moramo zapaliti svijeću na Kamenitim vratima da nam Vori i Duvnjak ostanu zdravi do europske smotre u Danskoj. Ozljeda samo jednog od njih dvojice bila bi pogubna. Hrvatska za njih nema prave zamjene. A moramo ih izmisliti jer neprirodno je i neljudski očekivati da njih dvojica igraju 60 minuta u oba pravca i preuzimaju odgovornost u svakom trenutku. Goluža će morati podignuti glas i nekima jasno reći da su na rubu izlaska iz izabrane vrste ako ne promijene pristup igri i ne poštuju dogovorene akcije. Bolje je da riskira s mladima, a ima ih, nego da ima nered u ekipi. Osim toga oni sami moraju početi raditi na sebi i ozbiljnije trenirati u klubovima makar ne igrali.

Pripreme za EP biti će izuzetno kratke sa samo dva ogledna susreta. Zato svi moraju u Umag doći spremni kao da natjecanje u Danskoj počinje sustra. Tko nije spreman na to poštenije je da otkaže dolazak i ponudi priliku onima koji hoće. Hrvatska mora biti svima i iznad svih. Samo tako se može do uspjeha u Danskoj. Nakon Osla bilo bi suviše smiono trvrditi i do jedinog zlata koje nam nedostaje, ali zašto ne. Granice i izazovi su tu da se ruše. Vi ste na redu dragi naši „kauboji“.