Mister veleslalom Ligety i princeza Gut

Svjetski skijaški kup krenuo je proteklog vikenda u svoju 48. sezonu i to jubilarni 20. put u austrijskom Soldenu ženskim i muškim veleslalomom.

Mlada Lara Gut najbolje se snašla na stazi Retenbach i time stigla do svoje treće pobjede u elitnoj skijaškoj konkurenciji. Hoće li iz skijaške princeze izrasti u skijašku kraljicu ostaje za vidjeti. Potvrđeni kralj veleslaloma Ted Ligety u novu je sezonu ušao na način kako je završio prošlu. Pobjedom u izuzetno jakoj konkurenciji na stazi koju su organizatori morali skratiti zbog izuzetno jakog vjetra. Temperature prema plus dvadeset što se naglo promijenilo po završetku natjecanja, a sada vjerojatno na 3000 m pada i snijeg kojeg je prošle godine upravo na dan održavanja muške utrke bilo u teško zamislivim količinama. Tako je to u alpama na ledenjacima.

Mi bi se vjerojatno bunili i psovali snijeg koji nas je iznenadio i treba ga čistiti, ali Austrijanci i to znaju dobro unovčiti. Prije puno godina sjetili su se da bi ljudi mogli dobro platiti ne bi li se spuštali padinama koje vam ponekad mogu uliti strah u kosti. Treba doduše prije toga poprilično investirati, napraviti žičare i smještajne kapacitete, sve to dobro izreklamirati i kroz koju godinu eto skijaša rekreativaca iz cijeloga svijeta.

Teško je uopće shvatiti koliko ih je po svim tim padinama dok se ne počnete spuštati u samo mjestu, a tu redovito zapnemo na barem sat vremena. Tako je bilo i ove godine. Navečer praznih stolova u restoranima nema, a za ulazak u pojedine klubove čeka se kao što se to može vidjeti samo u američkim filmovima. Turizam cvate. I to ne samo zimski. Solden i okolica treća su turistička regija, odmah iza Beča i Salzburga. Shvatili su Tirolci prije dvadeset godina da je najbolja reklama pozvati najbolje skijaše natjecatelje pa su to i učinili, ali nisu nakon toga zaspali već su marljivo radili i svake sezone turistu ponudili nešto novo. Još samo kad bi si bili malo bolji s internetom kojeg više nema no što ga ima. Osim u onim ekskluzivnim hotelima, a njih je iz godine u godinu sve više.

Recesije nema. Čini se da je nije ni bilo u ovom dijelu svijeta. Danas je ovdje i europska baza američkih skijaša, a kada se netko odluči doći s drugog kontinenta taj će i potrošiti. Mi ocean nismo trebali preletjeti. Stigli smo iz 700-njak km udaljenog Zagreba i u subotu se nadali da bi Sofija Novoselić eventualno mogla do druge vožnje, no to se nažalost nije dogodilo. Navijali smo i za našu susjedu Tinu Maze, a kad ona 18. Malo je to za trostruku Solden pobjednicu nakon fenomenalne prošle sezone.

Naš Ivičko na treninzima i ne baš odveć brz, na utrci je bio prilično zadovoljan 11. mjestom. Kaže tata Gips da je osnovna razlika između prošle i ove sezone u manjoj količini sredstava protiv bolova. Dobre su to vijesti na početku duge olimpijske sezone. Kaže tata Gips još puno toga, no o tome ćemo nekom drugom prilikom. Mladi Filip Zubčić kaže da je mogao puno bolje od 58. mjesta i da su veliki dečki koji ulaze u druge vožnje u dogledno vrijeme dohvatljivi. Nadamo se tome, kao što se i Felix Nuerether nada da neće skoro protiv našeg mladoga Zube negdje voziti paralel slalom.