Sindrom Ludomodrec ili kako u 3 mjeseca ubiti klub?

Najgore što se jednoj sportskoj momčadi može dogoditi jest sažalijevanje. To je onaj trenutak kada nisi ni ljut na igrače ni živčan, jedino želiš da sve to što prije završi. Upravo takav trenutak doživjeli smo sinoć u Sofiji.

Igrači Dinama su pognutih glava, potišteno ulazili u autobus, bili su pristojni, mirni za nekog tko je samo prije pola sata rastavljen na atome na terenu nacionalnog stadiona "Vasil Levski". Pregazila ih je novokomponirana momčad koja je još samo prije tri godine putovala po gudurama druge bugarske lige. Ovaj osjećaj doživjeli smo dosta puta nakon poraza Dinama u europskim utakmicama, ali nije isto kad vam tucet golova natrpa Real, Lyon, PSG ili europski početnik koji tek drugu sezonu igra u eurokupovima. Čak ni razmetni domaći predsjednik Kiril Domuščijev nije bio previše bahat, valjda svjestan kakva je situacija u modrim redovima. Igrači su prestrašeni, potpuno dezorijentirani, u njihovim očima vidi se strah i nesigurnost. Kako ih vratiti u normalu, prava je enigma, a dolaze Rijeka i dva puta PSV. Čovjek se pita jesu li to oni isti nogometaši koji su ljetos zabijali kao od šale, je li Soudani zaboravio igrati nogomet, mogu li stoperi i zadnji vezni dodati loptu bez pogreške prvom igraču do sebe? Individualno gledajući, nitko ne može reći da Dinamovi igrači nisu kvalitetni, ali ono što im nedostaje je momčadski duh, čvrstina i kohezija. Oni su samo skup nogometaša, dok je Ludogorec sinoć bio momčad koja zna što hoće i zato je pobijedio s tri gola razlike.

Ukratko, cijelo to putovanje bilo je obilježeno katastrofalnim okruženjem. Najprije je momčad zbog kvara aviona putovala do Sofije cijeli dan, gotovo da bi prije stigli luksuznim klupskim autobusom. Na tu priču nadovezali su se navijači koji su uzalud putovali u Bugarsku iako su upozoreni na "čari" bugarske policije i činjenicu da neće moći na stadion bez kupljenog vaučera u Zagrebu. Kao rijetko tko, bugarska se policija pripremila za dolazak Bad blue boysa. Na ulazima u Sofiju vratili su na granicu sve koji nisu imali kartu pa makar ih u gradu čekala ulaznica koju su kupili njihovi navijački partneri iz bratskog kluba Levskog. Zato su na noge skočili "ultrasi" iz drugog sofijskog kluba CSKA i počeli juriti preostale BBB-ovce po gradu. Iskreno, nekih većih sukoba nije bilo, ali je policija ne pitajući previše sve BBB-ovce strpala u "maricu" želeći izbjeći incidente većih razmjera. Tako je dio rezerviran za navijače gostiju ostao prazan.

Prazna je ostala i mreža odličnog bugarskog vratara Stojanova. Trener Ivanković je eksperimentirao, tražio "kemiju", ali već u 40. minuti je bio prisiljen mijenjati početnu koncepciju bez pravog napadača. Igračima se stalno mijenjaju pozicije, sele se s lijeva nadesno, s terena na klupu i lako je u takvim okolnostima postati nesiguran.

A što je sa Zdravkom Mamićem? Bez riječi  je nestao u noći i odjurio u klupski autobus. Preostaje mu još jedna stvar - otići na utakmicu Lokomotive, gdje igraju mladi dečki neiskvareni milijunima i ostalim sindromima "velikog kluba". Lokosi imaju samo bod manje od Dinama, a u njihovoj svlačionici još se čuje pjesma i smijeh...