Croatia Rally u Istri: Kopecky i Dresler opravdali očekivanja

Poreč je prvi put dobio najstarije i najpopularnije automobilističko natjecanje u Hrvatskoj – i položio ispit. Jedinstvena je to ocjena i zaključak većine prisutnih nakon spuštanja zastora na  ovogodišnje 40. jubilarno izdanje Croatia Rallya, koji je od četvrtka do subote Poreč i cijelu Istru s razlogom pretvorio u pravo europsko reli središte.

Očekivano češka posada Kopecky- Dresler opravdala je ulogu favorita i nakon 14 brzinskih ispita ukupne dužine 240 kilometara slavila ispred austrijske posade Aigner – Watzl sa nešto manjom prednošću od 2 minute.

Od hrvatskih predstavnika najuspješniji je domaći vozač Daniel Šaškin sa suvozačem Damirom Brunerom, koji su završili osmi u Ford Fiesti RRC, a prvi brzinski ispit posljednjeg dana relija (Butoniga) i izlijetanje zaustavio je u boljem plasmanu trostruke pobjednike ovog natjecanja Juraja Šebalja i Tonija Klinca u Škodi Fabiji S 2000.

Uz početni i završni brzinski ispit na parkiralištu kod porečke dvorane Žatika vozilo se na lokacijama Boljunu, Učki, Brestu, Butonigi, Buzetu i Salteriji. Osamdesetdvije posade su startale iz 17 zemalja među kojima i Južnoafričke republike i Australije.

Ovaj oktanski spektakl koji se održavao u Istri nije bilo jedino FIA-ino događanje ovaj tjedan. U Dubrovniku je na rasporedu bila sjednica FIA World Motor Sport Councila, svjetske automobilističke vlade, čiji su uzvanici na čelu s Jean Todtom stigli i u Poreč na samu završnicu relija te uveličali cijelo događanje. Itinerer duži od 650 kilometara po prekrasnim istarskim pejzažima, koji je pratio veliki broj navijača i ljubitelja oktana na brzinskim ispitima zaista je opravdao očekivanja.

U medijskom praćenju samog događanja HRT je uz informativne emisije i izvještaje ovaj reli pratio i kroz dvije studijske emisije i prijenose prvog i završnog brzinskog ispita. Iza nas je zaista sjajni hrvatski automobilistički tjedan.