Liječenje frustracija

Znam, svima je na kraju ostao malo gorak okus, svi su tužni pomalo razočarani. Pa, sami su to i oni priznali, na čelu s Jasminom Repešom. Ali, pazite ovo: Hrvatska je osvojila 4. mjesto na prvenstvu Europe!!!

I vjerujte iz dana u dan ova će rečenica zvučati sve bolje i bolje...

Ne znam tko bi stavio novce na nešto tako prije ovoga Eurobasketa. Ok, nadali smo se da mogu u drugi krug, eventualno, daj Bože, do mjesta za Španjolsku, ali onda dođe četvrtfinale i znamo već što ide...

E pa više ne ide...

Ova je Hrvatska izliječila mnoge frustracije. Prije svega više nema tog famoznog prokletstva četvrtfinala, odnosno eliminacijske utakmice. Taj dio priče smo ostavili iza sebe. Nakon 18 godina svladana je Grčka, nakon niza poraza pobijeđen domaćin – Slovenija. Što je najvažnije ova Hrvatska postala je momčad, prava reprezentacija. Svi redom pričaju koliko uživaju igrati zajedno, a ne moraju ni pričati, lijepo se vidjelo na terenu. Nakon ovoga sigurno više nećemo pričati o odazivu igrači, želji, kultu reprezentacije i sličnome. Barem ne u negativnome smislu.

Zato ne treba na ovim momcima liječiti frustracije, na kraju su ostali bez goriva, ali 11 utakmica u 18 dana je golemi napor, posebno kada nemate širinu, kao što Hrvatska ipak trenutno nema. Zato svi do jednoga zaslužuju čestitke i pohvale.
Osiguran je kontinuitete nastupa na velikim natjecanjima, hrvatski će košarkaši igrati na Svjetskome prvenstvu u Španjolskoj iduće godine i novome Eurobasketu 2015. u Ukrajini.

I to vrijeme sada treba iskoristiti. Talenta je uvijek bilo i bit će ga, ali više se ne smije ponoviti da nema sustava, da nema izbornika, da nema plana. Košarka je oduvijek bila hrvatski sport, koje ga se na ovoj ili onoj razini poznaje i prati. Ovaj rezultat pokrenuo je pozitivnu priču, ajmo je sada svi skupa nastaviti.

Riječ, dvije i o zlatnima – Francuskoj. Iako je Litva najkošarkaškija od svih nacija složio bi se s Acom Petrovićem, koji je u našemu prijenosu rekao da je sportska pravda zadovoljena. Tony Parker osvojio je ono po što je uporno dolazio i što je, na kraju krajeva i zaslužio. Njegova generacija bila je zlatna na juniorskome prvenstvu igramo kod nas. Jedan mali dio tih igrača, on, Pietrus i Diaw, došli su sada i do velikog seniorskog zlata, prvog, povijesnog za Francuze. A Parker sada ima sve, tri NBA naslova, naslov MVP-a NBA finala, punu kolekciju medalja s reprezentacijom, a vjerojatno mu se smiješi i drugi izbor za europskog igrača godine.

Francuski playmaker izabran je i za najvrijednijeg igrača turnira (MVP!), a zajedno s njim u petorci prvenstva su i Slovenac Goran Dragić, Litavac Linas Kleiza, Španjolac Marc Gasol i naš Bojan Bogdanović. On je na ovome prvenstvu izrastao u udarnu iglu reprezentacije, nastup u Sloveniji završio je kao drugi strijelac prvenstva i vjerujemo postao prava hrvatska sportska zvijezda. Bravo Babo!