Sve je bilo dobro osim rezultata

Ne mogu se oteti dojmu ni ja niti kompletna deseteročlana delegacija Hrvatske radiotelevizije, koja je realizirala sve ono što se dogodilo u Beogradu, da je Hrvatska propustila sjajnu priliku uzeti sva tri boda.

Pomalo je nevjerojatno da tako iskusna reprezentacija ne iskoristi prednost od 1:0, a potom i igrača više i dovede se u situaciju da praktički spašava 1:1 u zadnjih nekoliko minuta.

Ekipa HRT-a bila je smještena u hotelu In na samom ulazu u Beogradu. Dobili smo izuzetnu pažnju domaćina, a sigurnosne službe maksimalno su se potrudile. Otežan je bio pristup stadionu, a posebno teško bilo je otići sa stadiona, tako da smo u kasnim večernjim, praktički jutarnjim satima napustili Marakanu. Gledajući ukupno, bilo je vrlo sigurno, vrlo domaćinski, od taksi službe do svih osoba uključenih u organizaciju. Svi su se zaista potrudili biti na raspolaganju.

HRT je u Beogradu iznajmio reportažna kola s četiri kamere. Tu su bila tri novinara, dva režisera i kolega producent. Bila je tu i posebna ekipa koja je radila priloge za informativni dio programa na čelu s Josipom Šarićem. U tri dana koliko smo se javljali iz Beograda uspjeli smo realizirati više od tri sata programa, što je za tako malobrojnu ekipu i u tim posebnim uvjetima zaista jako dobro. Osim posebne emisije javljali smo se i za dnevnik, imali smo kolegu novinara koji je cijeli tjedan pratio reprezentativce Srbije.

Uspjeli smo stalno biti u blizini hrvatske nogometne reprezentacije. Nismo propustili nijedan bitan detalj, čak i jutros kada je reprezentacija iz zračne luke poletjela prema Parizu, odnosno Seulu, nakon neprospavane noći čuli smo razmišljanja izbornika Igora Štimca i predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera.

I Savez i reprezentacija i izbornik trebali bi se potruditi da polako počnu razmišljati o listopadu i dodatnim kvalifikacijama za SP. Taj će dio natjecanja za nas biti posebno bitan jer dolazi u vrijeme kada počinju kiše i hladno vrijeme i kad tereni mogu biti zamrznuti. Moramo znati da u takvim uvjetima igrači, koji su pod velikim pritiskom i stalno igraju u svojim klubovima, mogu biti ozlijeđeni te će izbornik zajedno sa stručnim stožerom morati razmišljati o alternativnim rješenjima.

Kada bismo propustili još jedno veliko natjecanje, a podsjetit ću da nismo bili na SP-u 2010. u Južnoafričkoj Republici, bilo bi to zaista pogubno za hrvatski nogomet i za HNS, jer odlazak na svako veliko natjecanje donosi i financijsku korist. Naravno da bi to bio gubitak i za HRT, jer nije svejedno imate li svoju reprezentaciju na velikom natjecanju ili nemate. Mi u ovom trenutku, gotovo godinu dana prije SP-a u Brazilu, imamo pripremljen osnovni koncept i dio programa. Nažalost, zbog ove situacije u kojoj se sada nalazimo, prisiljeni smo tražiti alternativna rješenja, odnosno paralelno pripremati dva programa, jedan sa i jedan bez hrvatske reprezentacije. Ždrijeb SP-a je 20-ak dana nakon dodatnih kvalifikacija, a već dva dana nakon ždrijeba moraju se naručiti svi potrebni kapaciteti za realizaciju tako velikog događaja.

Beograd je kao domaćin bio izuzetno ljubazan, a Srbija kao domaćin, što se nogometa tiče, nas je nadigrala, to moramo priznati. Ono što je bitno za nas - u četiri utakmice sa Srbijom ili Jugoslavijom od 1999. naovamo, nismo izgubili nijednu utakmicu. Hrvatska je odigrala 25 utakmica protiv reprezentacija nastalih raspadom bivše države, a izgubila je jednu jedinu utakmicu i to protiv Makedonije 2007. kada je već bila osigurala nastup na EP-u.