"Zajedno za Dinamo" dobio tužbu protiv Ministarstva

Visoki upravni sud je usvojio tužbu inicijative Zajedno za Dinamo i presudio da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta mora odgovoriti na predstavke građana s legitimnim interesom kao što je, u konkretnom slučaju, predstavka članova Dinama koji su prije dvije godine tražili da se ispita posluje li taj klub u skladu sa Zakonom o športu.

Kako ministarstvo nije odgovorilo na predstavku kojom su tražili inspekcijskog nadzor NK Dinama obratili su se sudu. Visoki upravni sud prihvatio je tužbu i ministarstvu naložio da u roku od 30 dana odluči o prigovoru tužitelja.

Usvajanjem tužbe sud je poručio državnim tijelima i ministarstvima poput MZOS (koje je u našem slučaju svim raspoloživim opstrukcijama onemogućavalo rješavanje) da upravna tijela uvijek moraju služiti javnom interesu i građanima, a ne privatnom interesu moćnika s novcem koji su uzurpirali sport i klubove poput Zdravka Mamića, ističu u građanskoj inicijativi Zajedno za Dinamo.

U priopćenju u kojem medije obavještavaju o presudi navode da je sud razgolitio i visoke dužnosnike ministarstva poput bivšeg ministra Radovana Fuchsa ili čelnika uprave za sport Željka Klarića, koji je ekspresno nakon odlaska iz MZOS-a dobio posao u Dinamu.

Smatraju i da presuda pokazuje kako u Hrvatskoj postoji raritet svjetskih razmjera, jer umjesto zakonom propisane dvije mogućnosti - udruge građana ili privatiziranog kluba, imamo i privatiziranu udrugu građana.

Sadašnjem ministru znanosti, obrazovanja i sporta poručuju da navijači i članovi Dinama više nemaju ni vremena ni volje biti građani drugog reda, bez obzira na stalne najave o 'isušivanju močvare'.

Gospodine ministre, molimo vas da hrvatskoj javnosti, a poštujući i presudu upravnog suda, u najkraćem mogućem roku kažete: tko, kada i kako će uvesti zakonitost u naš klub, jer mi članovima koje molimo za strpljenje više ne znamo objasniti kako i zašto se u našoj državi tako otvoreno i besramno mogu kršiti njihova prava, pišu iu Udruge.

Članovi inicijative Zajedno za Dinamo ministra upozoravaju i da će, ukoliko u razumnom roku ne dobiju odgovor, pred ministarstvom organizirati prosvjed.