Bostonski maraton: Trčite dalje!

Vjerojatno ste pročitali da se za jednu od replika olimpijske baklje sa zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu traži 4.499 dolara. Bit će zanimljivo vidjeti koju će cijenu postići. Zašto? Zato jer šport i kod kolekcionara visoko kotira. Ova ljudska djelatnost koja je u vrhu svjetskog biznisa u svim segmentima nažalost je i omiljena igračka politike. Još od rimskih "kruha i igara" do "ping-pong" diplomacije, baš kao ta celuloidna loptica, skače na sve strane udarana političkim igrama. Dok su ratovi prestajali u vrijeme antičkih Olimpijskih igara, danas je šport idealno područje političkih smicalica i, još gore, terorizma. U Münchenu 1972. svijet je bio zgrožen ubojstvom izraelskih športaša. Bostonski maraton je nova tragedija.

Nije bitno tko je napao - to je najgori oblik terorizma, ako se terorizam uopće može gradirati. To je i za bolesne umove najveći rizik, jer ima najnegativniji odjek za bilo koju poruku, pa je to jedan od razloga što je takvih napada malo. No živeći u sve luđem i besmislenijem svijetu, u kojemu bombe eksplodiraju svaki dan, uvijek se najviše bojimo kada je napadnut šport, jer to je znak zadnjeg stadija ludila.

Novac za naoružanje bio bi dovoljan za kraj života terora, ali to je utopija naroda kojeg ionako nitko ništa ne pita.

Zato, bez obzira na tragediju i žrtve, nastavimo se družiti u športu, to je naš način borbe za trenutke kada na terenu i oko njega nestaju razlike među ljudima, ili bi barem tako trebalo biti.