Britanci "mame" Bolta

Olimpijski pobjednik na 100 i 200 metara Jamajčanin Usain Bolt i drugi strani atletičari moći će se natjecati na ovogodišnjem izdanju Dijamantne lige na Olimpijskom stadionu u Londonu, a da ne plate porez nakon što je britanski ministar financija pristao na izuzetak.

Jamajčanin Bolt, koji je osvojio tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu, nije se natjecao u Velikoj Britaniji od 2009. zbog poreznih pravila.

Vlada je odlučna napraviti sve što može da osigura naslijeđe olimpijskih igara i sretan sam što mogu odobriti ovaj izuzetak, izjavio je ministar financija George Osborne.

Očekuje se da bi miting Dijamantne lige u Londonu, koji se preselio s tradicionalnog Crystal Palacea na Olimpijski stadion radi obilježavanja prve obljetnice olimpijskih igara 27. srpnja, mogao privući i do 80.000 gledatelja. Izostanak zvijezda poput Bolta samo bi nanio štetu takvom velikom sportskom događaju.

Britanska porezna pravila znače da gostujući sportaši trebaju platiti porez na zaradu ostvarenu na mitingu, ali i na dio svog globalnog prihoda koji uključuje i ugovore sa sponzorima.

Unatoč Osborneovoj intervenciji, Bolt tek treba potvrditi svoje sudjelovanje na mitingu.
Mislim da je to dva tjedna prije svjetskog prvenstva u Moskvi, što je dosta kasno, ali to je London i to je opet Olimpijski stadion što je očito dosta privlačno, rekao je Boltov agent Ricky Simms.