HOO izabrao Perković i Cernogorza

Hrvatski olimpijski odbor proglasio je najbolje hrvatske sportaše i ekipe u 2012. Prigodna svečanost održana je u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin u nazočnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića te brojnih uglednika iz hrvatskog političkog i javnog života.

Ništa nas ne može toliko povezati kao sport i sportska dostignuća. Hrvatska je prepoznatljiva po sportašima i sportašicama, na nama je da tako bude i u budućnosti, poručio je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Glavni tajnik HOO-a Josip Čop dodao je kako su hrvatski sportaši u posljednjem olimpijskom ciklusu osvojili 353 medalje na svjetskim, 292 na europskim i devet medalja na olimpijskim igrama. Letvica je postavljena vrlo visoko, a nadamo se da ćemo nastaviti takav trend i na sljedećim Olimpijskim igrama, naglasio je Čop.


Očekivano najbolji Perković i Cernogoraz

Za najbolju sportašicu proglašena je olimpijska pobjednica i europska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković, a u konkurenciji sportaša slavio je olimpijski pobjednik u streljaštvu u disciplini trap Giovanni Cernogoraz.

Iza mene je sjajna godina, no imam dovoljno motiva za naprijed. Ne posustajem i idem dalje s mojim trenerom Ivanom Ivančićem, ako to nekima nije jasno. Nije mi jasno kako netko može izmišljati takve stvari. Nadam se kako ćemo surađivati zajedno do idućeg OI-ja u Rio de Janeiru i dalje, poručila je Sandra Perković demantiravši s govornice vijesti kako prekida suradnju s trenerom.

Vaterpolisti i reprezentacija u samostrelu najbolje ekipe

Za najbolju momčad proglašena je vaterpolska reprezentacija, koja je osvojila zlato na olimpijskim igrama u Londonu, a najbolja ženska ekipa je ženska reprezentacija u samostrelu u disciplini FIELD, koja je osvojila svjetsko zlato. U konkurenciji parova, štafeta i posada slavio je četverac na pariće u sastavu Valent i Marin Sinković, Damir Martin i David Šain, koji je u Londonu osvojio srebrnu medalju.

Nagradu za najboljeg trenera podijeli su Ivan Ivančić (trener Sandre Perković), Ratko Rudić (bivši hrvatski vaterpolski izbornik) i Stjepan Vučković (trener Giovannija Cernogorza).

Najviša nagrada HOO-a za osobit doprinos razvoju hrvatskoga sporta, a koja nosi ime proslavljenog kanuista Matije Ljubeka, dodijeljena je Aleksandru Manzuru (boćanje), Marijanu Pasariću (košarka), Ivi Trumbiću (vaterpolo), Hrvatskom šahovskom savezu i Hrvatskom atletskom savezu.

Najuspješnijim sportskim promicateljem Hrvatske u svijetu u 2012. dobili su hrvatska muška i ženska rukometna reprezentacija, a posebno priznanje dobio je i počasni predsjednik HOO-a te član Međunarodnog olimpijskog odbora Antun Vrdoljak.

Trofej MOO-a Sport i okoliš uručen je arhitektonskom uredu 3LHD koji je projektirao dvoranu Bale u Istri. Zbog izostanka kandidatura, nagrada za fair play ove godine nije dodijeljena.