Perković i Cernogoraz najbolji u 2012.

Osvajači zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Londonu Sandra Perković i Giovanni Cernogoraz proglašeni su najboljim sportašima Hrvatske u 2012. godini u izboru Sportskih novosti.

Hrvatskoj atletičarki, osvajačici olimpijske zlatne medalje u bacanju diska, Sandri Perković ovo je prva ovakva nagrada, a proglašena je najboljom s 378 glasova. Ova je godina bila dosta teška, bilo je puno natjecanja, ali sva su završila kako treba i onda 'šećer na kraju' - olimpijsko zlato. U 2013. imamo dosta toga za raditi, a cilj mi je zlato na svjetskom prvenstvu u Moskvi i baciti 70 m, rekla je Perković, iza koje su ostale brončana na Igrama u Londonu karatašica Lucija Zaninović i plivačica Sanja Jovanović, koja je osvojila srebro na Europskom prvenstvu u Debrecenu i srebro na EP-u u malim bazenima u Chartresu.

Giovanni Cernogoraz, osvajač zlatne olimpijske medalje u disciplini trap, pobijedio je s 330 glasova. I njemu je ovo prva titula najboljeg sportaša Hrvatske. Iza njega su ostali dosadašnji laureat, najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić, te gimnastičar Marijo Možnik, koji je ove godine osvojio srebrnu medalju na Europskom prvenstvu.

Ekipom godine proglašena je rukometna reprezentacija Hrvatske, koja je na Igrama u Londonu stigla do četvrtfinala, a rukometašice su iza sebe ostavile hrvatsku žensku karate reprezentaciju, srebrnu na svjetskom prvenstvu, i svjetske prvakinje, reprezentaciju u samostrelu.

Najboljom momčadi proglašena je hrvatska vaterpolska reprezentacija, koja se na Igrama u Londonu okitila zlatnim odličjem. Drugi su bili srebrni iz Londona -  veslački četverac na pariće, a treći hrvatska rukometna reprezentacija koja je iz Londona donijela brončanu medalju. Nagradu za fair play dobila je 14-godišnja Antea Šimleša.

U 61. izboru Sportskih novosti za najbolju sportašicu, sportaša, ekipu i momčad u 2012. godini glasovalo je 386 novinara iz 56 redakcija.